PUBLICITAT

La democràcia s’obre pas entre generacions

Famílies canillenques aprofiten els comicis comunals per ensenyar als més petits de la casa la importància d’exercir el seu dret a vot

Per El Periòdic

Albert Torres saluda Josep Mandicó després de votar.
Albert Torres saluda Josep Mandicó després de votar. | DA.

Un potent sol matiner va obrir el dia a la parròquia de Canillo, potser com a senyal d’una jornada històrica i especial. Al cap i a la fi, per primera vegada en 12 anys i dos mandats després, els 1.051 electors van recuperar la possibilitat de poder escollir entre dues candidatures diferents sense haver d’inclinar-se en el vot en blanc en cas de voler penalitzar els Demòcrates.
D’aquesta manera, les primeres persones en arribar, moltes engalanades amb roba per anar a esquiar després, van exercir el seu dret a vot i tot seguit van aprofitar per esmorzar en el tradicional pica-pica en format banquet situat a l’entrada de la casa comuna. A mesura que avançava la jornada, el menú va anar canviant per adaptar-se a les necessitats horàries dels presents; des del croissants i els entrepans d’embotits a les 9 hores del matí fins a les torrades i els pinxos al migdia. 
Entre tal repertori gastronòmic va arribar la número 2 de la candidatura d’Objectiu Comú, Dolors Cabot, per mostrar la seva confiança en el votant. «Nosaltres hem explicat el nostre projecte i les nostres idees, ara toca que l’elector decideixi», va dir Cabot. Més tard, el següent en arribar va ser el candidat a cònsol major, Albert Torres, puntual com un rellotge, que en ser preguntat sobre la campanya neta que viscuda va manifestar que «jo crec que les campanyes agressives no funcionen, s’han de fer amb sentit comú, reflexió i defensar projectes, no tothom té el mateix perfil d’actuació ni el mateix tarannà». El tiquet demòcrata de Francesc Camp i Marc Casal va votar més tard, cap al migdia. 

Connexió intergeneracional/ Durant la jornada d’ahir no es van formar grans cues tot i que hi va haver un degoteig constant d’electors. També hi va haver moments especials protagonitzats per les famílies d’avis, pares i fills que van anar tots junts a votar. Un fet que cada vegada és més habitual, ja que els pares joves venen amb la canalla per explicar-los la importància de votar .
En aquest sentit, els més experimentats del lloc van declarar que «ens agrada que hi hagi una altra opció per escollir, però encantaria poder comptar amb més candidatures en el futur». Com a curiositat, destaca el vot de la mare de la consellera Rosa Maria Mandicó amb 94 anys.

Augment de votants/ Històricament, la parròquia de Canillo destaca per obtenir un dels nombres de vots més elevats; una tendència que ahir va augmentar per l’existència d’una nova candidatura que probablement es va emportar part dels vots que abans eren en blanc, la d’Objectiu Comú. Així, la participació d’aquesta contesa electoral va superar la xifra final dels comicis comunals del 2015 (62.18%), arribant en aquesta ocasió fins al 70%.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT