PUBLICITAT

Camp derrota l’alternativa i referma el domini de DA

La formació suma tres mandats consecutius al capdavant

Per El Periòdic

La candidatura de Demòcrates + Independents celebra la victoria a Canillo.
La candidatura de Demòcrates + Independents celebra la victoria a Canillo. | DA.

La candidatura encapçalada per l’exministre de Turisme, Francesc Camp, va confirmar ahir la seva hegemonia a la parròquia canillenca després de superar per 424 vots a 286 a la nova formació política d’Objectiu Comú i assegurar amb vuit escons a dos la majoria absoluta.
Per primera vegada en 12 anys i dos mandats després, els electors tenien l’oportunitat d’escollir una alternativa al domini del grup Demòcrata, però no es va produir un canvi prou important per trencar el recorregut taronja a la corporació. D’aquesta manera, el grup fins ara liderat per Josep Mandicó allarga la seva carrera al comú canillenc, però tindrà una oposició ferma per part de la llista liderada per Albert Torres: una novetat respecte a les dues últimes legislatures, ja que anteriorment no havien trobat resistència política a la corporació.
De fet, aquesta combinació de domini en l’àmbit nacional i parroquial sumada a l’experiència de Camp al mateix Govern de DA al llarg dels últims 8 anys va significar un gran punt a favor pels votants a l’hora d’escollir el nou cònsol major de Canillo.
Per la seva banda, Camp va afirmar ahir al PERIÒDIC que «estem molt contents, perquè amb dues candidatures aconseguir un 59% és un resultat molt difícil si tenim en compte que venim de 8 anys governant la parròquia». A més, el polític de DA que no tenia pensat presentar-se fins que va rebre el suport del seu partit, la falta de renovació política canillenca i l’empenta de la població, va declarar que «sabíem que érem favorits, però no ens ho hem pres a la lleugera. Hem fet molt porta a porta i això s’ha traduït en un bon resultat».
En aquesta línia, el candidat Albert Torres va manifestar a EL PERIÒDIC que «és evident que després de 8 anys al comú i al govern òbviament DA ha generat una maquinària engreixada de favors, llaços i relacions que els ha atorgat la victòria. Estem contents perquè si bé no era impossible guanyar, sabíem que era molt difícil. Ara s’obre una nova etapa».

Creix la participació/ En aquest sentit, les dades mostren que la població es va mobilitzar més que el 2015 i que una part molt important de la ciutadania desitja un canvi. Així, la participació va pujar 8,6 punts (175 vots més) respecte a les últimes eleccions comunals gràcies, en part, a la presència de la llista d’Objectiu Comú, qui va revifar el debat sobre els diferents problemes que pateix la parròquia canillenca: crisi de l’habitatge, necessitat d’incrementar la presència del turisme de major poder adquisitiu, la renovació del contracte del Palau de Gel i els diversos projectes turístics.

Reducció del vot en blanc/ D’altra banda, la gran novetat d’aquests comicis és la gran reducció del més que possible vot protesta: el vot en blanc. Així, el grup Demòcrata incrementa en 96 el nombre de vots rebuts respecte a les últimes eleccions (328) fins a arribar als 424 (59.72% dels vots), mentre que Objectiu Comú s’emporta una gran part dels 226 vots en blanc de les passades eleccions que ara es redueix fins els 28. Albert Torres va aconseguir 286 vots (40.28%). 
Així, Camp va detallar que «normalment el vot en blanc és un vot de protesta. Abans molta gent no anava a votar perquè el comú va molt de projectes de parròquia, no de polítiques nacionals. Està clar que aquest vot ha anat cap a Objectiu Comú. Es pot interpretar en contra nostre o d’altra banda, com a suport de les persones que pensen que no s’ha fet bé i han decidit votar l’altra candidatura». De fet, Torres ja va respondre en l’entrevista concedida al PERIÒDIC abans dels comicis que «estic segur que els més de 200 vots en blanc que es van produir no hi seran aquesta vegada, confio i crec que segurament una part d’aquests aniran cap a nosaltres. Les eleccions seran diferents». El temps ha fet palès que la ciutadania necessitava una alternativa a DA.

Oposició al comú/ Ara comença una nova etapa a l’ens canillenc, ja que els dos escons d’Albert Torres i Dolors Cabot per Objectiu Comú modifiquen la fisonomia d’una corporació que anteriorment era completament de color taronja. En aquest sentit, Torres detalla que «farem una oposició constructiva per continuar parlant dels nostres projectes i idees.  Sabem que la parròquia necessita créixer de manera continuada però també ser sostenible i això exigeix atreure un turisme de major poder adquisitiu».
 Per la seva part, Camp considera una bona notícia l’aparició d’uns adversaris polítics a Canillo, ja que com va declarar a l’entrevista concedida al PERIÒDIC «entra dins de la normalitat democràtica, no era normal que no hi hagués una llista rival, que no hi hagués oposició. A nosaltres ens permet com a candidatura estar més motivats i endollats, és una noticia molt positiva per Canillo».
Sobre la falta de transparència i diàleg que va criticar la candidatura d’Objectiu Comú, Camp considera que «és cert que s’ha fet molta feina en l’àmbit intern, però no s’ha comunicat bé a la població a través de rodes de premsa o xarxes socials. La informació hi era, però han mancat explicacions. En som conscients». Ara aquestes explicacions,  preguntes i tasques de control aniran a càrrec d’Albert Torres i Dolors Cabot.

Full de ruta/ Les necessitats de la parròquia i la urgència del calendari marquen l’agenda del comú i per tant, les primeres decisions que hauran de dur a terme en els mesos vinents. D’aquesta manera, la renovació del contracte del Palau de Gel que caduca en menys d’un any se situa com a eix d’actuació en els pròxims mesos. Així, el cap de llista demòcrata va mostrar ahir la seva predisposició a solucionar un dels temes més candents durant la campanya electoral. 
A més, Camp va afegir que «ara tenim tres prioritats destacades: renovar el contracte i dinamitzar el recinte a través de diverses activitats esportives i culturals, acabar el pla d’urbanisme i tancar-lo, ja que els propietaris ens han comentat que necessitaven més informació i per últim, treballar l’estratègia turística de cara als pròxims 4 anys des del gener i finalitzar els projectes encetats com el pàrquing del Ransol o els ponts tibetans». 
Per últim, la crisi de l’habitatge continuarà encapçalant la preocupació dels residents; DA té la intenció d’alliberar pisos d’ús turístic a través de la llei estatal i la seva normativa més exigent, mentre que Objectiu Comú defensa la necessitat de reunir-se amb el Govern i la resta de parròquies per trobar una solució conjunta.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT