PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Gili reedita la victòria del 7-A i desbanca DA d’un dels seus feus

Vivint un intens frec a frec durant tot l’escrutini, el PS s’imposa als demòcrates per 10 vots de diferència

Per Laura Cugat Ruiz

Rosa Gili celebrant el triomf amb el segon candidat del PS a Andorra la Vella, Sergi González, ahir a la seu del partit.
Rosa Gili celebrant el triomf amb el segon candidat del PS a Andorra la Vella, Sergi González, ahir a la seu del partit. | Maricel Blanch

Després d’un intens i inesperat escrutini, la candidata del PS a Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va obtenir una victòria «d’infart», tal com ella ho va descriure ahir a la nit en un moment de màxim apogeu a la seu socialdemòcrata de la capital. L’estira-i-arronsa es va perllongar durant les tres hores llargues de recompte de vots i finalment l’exconsellera general, tot revalidant el triomf que va assolir en les passades eleccions generals del 7 d’abril amb la coalició d’Acord (PS i Liberals), va superar al partit de DA de Miquel Aleix per només 10 vots, realment un èxit que no es va poder celebrar fins als últims minuts. Després de dues legislatures demòcrates al consolat, de la mà de Trini Marín com a cònsol major i Marc Calvet de cònsol menor, Gili i el segon de la llista, Joaquim Dolsa, els substitueixen per als propers quatre anys. Pels demòcrates es tracta d’una derrota amarga, ja que precisament Escaldes és un feu de tendència taronja, d’on provenen el cap de Govern, Xavier Espot, i l’excap de Govern, Toni Martí. 

«Després d’aquesta nit d’infart, al final, encara que sigui per 10 vots, hem guanyat nosaltres. Estem contents perquè això vol dir que hem sabut arribar i explicar el projecte. Crec que ha estat una campanya neta, maca. Tenia el sentiment que podíem guanyar i, malgrat la tensió que hi ha hagut durant tota la nit, sempre hem guardat l’esperança que acabaria com ho ha fet», va afirmar Gili minuts després d’entrar per la porta gran a la seu del partit. Pel que fa als possibles motius que van declinar els electors cap a la formació vermella, la guanyadora va argumentar que «crec que la gent volia un canvi, hi ha hagut molts anys de comuns del mateix color, i també al Govern. Crec que realment ha estat això, les ganes d’un canvi i d’una altra manera de fer. També crec que han sabut valorar l’equip que tenim». 

Fa uns mesos Gili va consolidar el seu escó al Consell General guanyant contra tot pronòstic però en poc temps va voler fer el salt cap al govern comunal presentant-se a aquests comicis. Malgrat que alguns ho valoren com una mena de traïció, Gili va remarcar que «si vaig plegar del Consell, era perquè realment tenia ganes de fer coses per Escaldes i, per tant, venia a guanyar. És evident que això no ho havia de triar jo, ho triaven els electors, i així ho han fet». En aquest sentit, la candidata va reconèixer que en el moment de fer el pas, «sabia que deixava en molt bones mans el Consell i pensava que, amb tot el que havia après i les ganes que tenia de fer coses, podia ser molt més útil a Escaldes. Penso que no m’he equivocat». La mateixa va reconèixer que fins ara han estat molt centrats en la campanya i en procurar guanyar però a partir d’ara el que cal en primer lloc és «parlar amb les persones i els treballadors del comú».

A la pràctica, la seva entrada a la corporació escaldenca serà a partir del gener i el que vol fer Gili fins aleshores és jerarquitzar objectius i començar a treballar. Pel que fa als resultats, Gili va sumar 1.377 vots que s’han traduït en nou consellers. A la seu demòcrata, Miquel Aleix es mostrava derrotat i mostrava una cara llarga després que Gili el superés per un nombre tan petit de votacions. «És evident, hem perdut per un molt petit marge. Com a demòcrates amb el seu propi nom i com a persones, hem de felicitar els que han guanyat i a les persones que ens han fet confiança. Per una mínima majoria de vots, els electors han volgut que una nova formació política lideri Escaldes. Des de l’oposició que ens correspon ara, seguirem essent igual de vigilants com hem sigut sempre i intentarem que Escaldes porti la mateixa línia que ha portat fins a l’actualitat perquè som una parròquia referent i malgrat l’haguem  perdut, voldrem que segueixi essent referent». 

El cap de llista demòcrata va sospesar que «podrien guanyar uns i els altres i hi ha derrotes que són victòries. El que sí que hem vist avui és que per la mínima diferència de vots es podia decantar fins al darrer moment per un o per l’altre». Pel que fa al balanç de dades, Aleix va treure 1.367 vots i tres consellers, de manera que el total de 12 es reparteixen entre el PS i DA. 

Més enllà dels dos favorits

A banda dels dos màxims rivals, a l’escenari polític també hi havia la nova coalició entre Liberals, Progressistes SDP i Independents sota la nomenclatura Unió per Escaldes-Engordany (UxEE) liderada per Higini Martínez-Illescas i Terceravia amb Jordi Rubia. Per la seva banda, Martínez-Illescas va afirmar ahir que «penso que el vot útil no ha anat per nosaltres, els del canvi, ha anat pel PS. Els votants han elegit un partit que podia fer front a DA. Hi havia molts partidaris de la Rosa, ella tira molt. Hi ha hagut una alternança que és sana per la parròquia. És sa que hi hagi un canvi. Un partit molt temps en un sol govern no és bo perquè sigui una democràcia sana». Pel que fa al fet de no anar conjuntament amb DA, com sí que ha passat en altres parròquies, el candidat va remarcar que «a tot arreu ha pactat DA. Aquí som diferents. Van decidir no pactar i s’ha quedat a 10 vots. Cadascú pot fer les seves valoracions». UxEE va obtenir un total de 168 vots i cap conseller. 

Rubia va valorar que «hem començat de zero. Som un partit que vam començar a l’abril i sabíem que no anàvem a guanyar, però hem vingut per quedar-nos i treballem per consolidar la formació. Ara ens hem presentat a cinc parròquies, però en un futur tindrem més força i segur que ho farem a les set». Malgrat admetre haver-se quedat a la cua de la resta de formacions, el candidat va emfatitzar que «creiem que tenim el millor programa i, per aquest motiu, properament ens reunirem amb la nova cònsol per presentar-li». Responent a un dels objectius de la facció, el mateix va ressaltar que «hem restat vots a la resta de partits i hem donat l’oportunitat al partit socialdemòcrata a guanyar les eleccions. Pensàvem que aconseguiríem més vots, però estem contents». En aquest sentit, Terceravia va aconseguir 106 vots i, com UxEE, cap conseller al comú.

Parròquia amb afinitat demòcrata

Escaldes ha estat una parròquia de domini demòcrata des que es va crear el partit, amb una anterior tendència liberal. És per aquest motiu que des de l’inici de la campanya electoral per a les comunals, la incertesa i la tensió pels possibles resultats va anar a in crescendo, tenint en compte que en les eleccions generals del mes d’abril a la circumscripció territorial escaldenca va guanyar la coalició de d’Acord per davant del partit taronja. Aquest triomf va ser clau pels socialdemòcrates que es van veure envalentits per apostar fort de cara als presents comicis, comptant amb el renom i l’experiència de l’exconsellera Rosa Gili com a capdavantera. Tal com ho va manifestar en una entrevista al PERIÒDIC, després de veure que des del Consell General no podia protagonitzar cap canvi, va decidir fer un pas al costat abandonant el seu escó i apostant fort per aconseguir un canvi polític a Escaldes que finalment ella i el seu equip han aconseguit. Una decisió arriscada però calculada que ha arribat a bon port. 

Veient aquesta embranzida del PS i amb la voluntat de no perdre el lideratge, DA va moure fitxa i es va mostrar sòlid per repetir una victòria que no ha estat possible. Malgrat que Liberals va donar suport als demòcrates per constituir el pacte de Govern, en aquesta ocasió van anar en paral·lel a la formació taronja. El possible acord entre Demòcrates i Liberals no va arribar a donar-se aquesta vegada principalment a causa d’una facció interna de DA, influïda per l’excap de Govern Toni Martí, que es va oposar a establir l’acord i suposadament va pressionar perquè DA a Escaldes anés en solitari. S’ha de tenir present que Martí és d’Escaldes i va estar al consolat del mateix comú, de manera que el seu grau d’influència és encara rellevant. 
 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT