PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

‘Un Nadal jove’ al vestíbul del Consell General

L’actuació d’aquest migdia és a càrrec de 26 músics

Per Joan Josep Blasco

Assaig del quartet de guitarra al Consell General, ahir.
Assaig del quartet de guitarra al Consell General, ahir. | ONCA

La Fundació Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) tanca avui temporada amb el ja tradicional Concert de Nadal. Serà en jornada matinal (12.00 hores) al vestíbul del Consell General. L’actuació serà a càrrec de 26 joves, dirigits per Jordi Coll i que porta el títol Un Nadal Jove. L’entrada és gratuïta.

Aquesta és la cinquena edició del concert, que ha vist com ha anat creixent al llarg dels anys. En la primera ocasió que va realitzar-se eren una desena de músics, xifra que ha anat augmentant fins als 26 actuals. Alguns d’ells, repeteixen i ja van ser-hi presents en aquella ocasió. «Respecte a aquell primer any es pot comprovar com han anat creixent musicalment. Es nota que han millorat molt», assenyalava la cap de producció de la Fundació ONCA, Teresa Areny. Els joves actuaran en diversos formats de cambra, des del duo fins a l’octet, i tots seran protagonistes perquè «cadascú té un paper i és solista amb el seu instrument». El programa que es podrà sentir va ser proposat per Coll amb la col·laboració dels professors de l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella.

Aquesta iniciativa musical de cambra va estrenar-se exitosament el 2015, amb una excel·lent resposta per part del públic assistent. S’han anat creant grups de cambra formats per membres de la Jonca o afins a les activitats de la jove orquestra, tutelats per músics de l’ONCA i amb programes adients a la formació musical dels joves. Areny destacava que tots ells «hi posen molt esforç» de cara no només al concert, sinó també en la seva formació, en una tasca «llarga que comença a inicis d’any». Els assajos per a aquesta cita en concret van arrencar el primer de desembre i avui mateix, abans de l’actuació, es portarà a terme l’assaig general.

Repertori

Es podrà sentir un piano a quatre mans, un trio de dos violoncels i piano, un trio de clarinet, violoncel i piano; un quintet de guitarres; un sextet de flauta, corda i piano; i un octet de flauta i corda. Respecte a l’actuació, Coll destacava que «les danses eslaves per a piano a quatre mans van ser escrites per Antonín Dvorák entre 1878 i 1886 i l’autor va incloure elements propis del folklore com els ritmes de danses com el furiant, el dumka o l’skocná. L’australià, Alfred Hill, va compondre diverses obres pedagògiques per a estudiants, entre aquestes, el Miniature trio núm. 1 que podrem escoltar en la versió per a clarinet, violoncel i piano». També assenyalava que «l’italià Antonio Vivaldi és considerat el pare de la forma de concert instrumental modern, és a dir, un solista acompanyat per una orquestra. Va escriure concerts tan poc freqüents a l’època com un concert per a dos violoncels i un per a mandolina. La versió que escoltarem del primer, serà amb acompanyament de piano, i del segon, una adaptació per a quintet de guitarres». A la part final se sentiran «obres de caràcter nadalenc. Jingle Bells, Santa nit i We wish you a merry Christmas són les tres populars nadales adaptades per a sextet de corda, piano i guitarra a partir d’una versió de la coneguda pedagoga anglesa Sheila Nelson».

Coll també va destacar que Leopold Mozart «ha passat a la posteritat com a pare del geni que fou Wolfgang Amadeus Mozart, com a autor d’un dels primers mètodes de violí i, també com a compositor. Va compondre música popular, com El passeig en trineu, una obra d’humor musical. L’arranjament que en sentirem es basa en una versió feta per F. Th. Cursch-Bühren».
L’actuació, al vestíbul del Consell general, és per aquests joves «una motivació més», assegurava Areny, a més que «dona una importància vital per al seu creixement, pel que representa en l’àmbit institucional» i els serveix perquè «prenguin consciència».

PUBLICITAT
PUBLICITAT