PUBLICITAT

La violència de gènere serà delicte des de la primera agressió

  • Els canvis del Codi penal eliminen la condició «d'habitualitat» per poder considerar punible qualsevol atac
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Ensenyat, Font i Gil anuncien les moficacions del Codi Penal, ahir al Consell General Foto: TONY LARA

Els tres grups parlamentaris van comparèixer junts ahir per presentar un seguit de modificacions del Codi penal que permetran tipificar com a delicte la violència de gènere. Socialdemòcrates, reformistes i ApC, en una proposició de llei qualificada,van acordar modificar els articles 113, 114, 476 i 478 de la Llei qualificada del Codi penal, que parlen de la violència en l'àmbit domèstic.

Concretament, l'article 114 considera punible el maltractament en l'àmbit domèstic quan «s'hagin produït almenys tres actes de violència [...] en un període de tres anys». La modificació, que ahir mateix va entrar a Sindicatura en forma de proposició de llei qualificada per consens dels tres grups parlamentaris i amb caràcter d'urgència, preveu eliminar aquesta condició «d'habitualitat» i considerar violència de gènere des del primer acte d'agressió. D'aquesta manera, quedarà tipificat com a delicte «castigat amb pena de presó fins a dos anys», que pot arribar fins als tres anys en cas que hi hagi un «perjudici per a la salut física o psíquica de la víctima».

Els tres consellers generals van destacar l'alt grau de consens entre els tres grups parlamentaris, sobretot després del debat que es va realitzar tot just fa un any, en el Dia mundial contra la violència de gènere del 2009, amb els professionals de la justícia, i on també hi van participar associacions de dones i d'altres agents socials, polítics i econòmics del Principat. Va ser en aquest debat que va sortir la demanda de la modificació del Codi penal en l'article 114 i concordants. Amb tot, però, aquesta demanda de revisió de la normativa ja havia estat posada sobre la taula sense èxit en anys anteriors, també dins de les files socialdemòcrates. De fet, la pròpia cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va reclamar fa just un any més celeritat per tal de tirar endavant la reforma legal.

Una assignatura pendent / Amb tot, un any després, i coincidint també amb la celebració del Dia mundial contra la violència de gènere, aquesta «assignatura pendent», tal i com van qualificar els tres consellers generals, deixarà de ser-ho oficialment.

Els encarregats de presentar ahir al Consell General aquestes modificacions van ser els membres de la Comissió de Sanitat i Medi Ambient Albert Font, per part dels socialdemòcrates, Montserrat Gil, pels reformistes, i Carles Ensenyat d'ApC. En l'exposició de motius de la proposició de llei qualificada de modificació dels articles 113, 114, 476 i 478 de la Llei qualificada del Codi penal van argumentar que l'actual redactat del «no recull totes els expectatives que avui són desitjables per combatre amb justícia aquesta xacra social», segons van informar a l'ANA.

Per aquest motiu, les modificacions legals legals en matèria de violència de gènere obren, a més, «la possibilitat de castigar de forma més greu que en l'actualitat el fet delictiu ja des de la primera ocasió en què es produeix, encara que sigui de forma lleu».

D'aquesta manera, i aprofitant l'efemèride que se celebra a nivell internacional, Andorra fa un pas endavant en la punició cap als maltractadors de les seves parelles. Des del passat mes de desembre de l'any 2006 s'han comptabilitzat un total de 443 casos de violència de gènere, 167 aquest any. L'última dona que va morir en mans del seu marit va ser el juny de l'any passat a la capital.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT