PUBLICITAT

El 30% de les dones maltractades al 2010 han patit abusos sexuals

  • Els casos en el que portem d'any, 167, ja superen les xifres anuals del 2009, 2008 i 2007
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una dona mostra les agressions físiques patides Foto: TONY LARA

La problemàtica de la violència de gènere manté la seva tendència a l'alça aquest 2010. En el què portem d'any ja s'han atès 167 víctimes. Els casos segueixen augmentant, i també es diversifiquen les tipologies d'aquest tipus d'agressions. El 100% de les dones que van acudir a l'Equip d'Atenció Integral a la Dona per maltractaments havien patit abús psicològic, i el 75% físic i econòmic. A més, una de cada tres dones, el 30%, també han estat agredides sexualment per les seves parelles,

La xifra de casos comptabilitzada fins mitjans de novembre, 167, ja supera la de tot l'any 2009 (162), el 2008 (118) i 2007 (92). A més, la secretària d'Estat d'Igualtat i Benestar, Magda Mata, va assegurar que al tancament d'any la xifra podria ser força superior, perquè «el desembre acostuma a ser un mes en què augmenten els maltractaments». Veient les previsions, es pot assegurar que el nombre de casos atesos per violència de gènere pràcticament s'han duplicat en només quatre anys.

La ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, va exposar que aquestes xifres tenen dues interpretacions i explicacions diferenciades. La positiva és que les actuacions governamentals per fomentar la denúncia i per protegir les dones maltractades donen els seus fruits, «la víctima ja no està sola», va manifestar la ministra. En aquest sentit, el Govern ha destinat aquest any 66.669 en ajuts per a les víctimes. D'altra banda, la negativa de l'augment és que la crisi, «malauradament fa augmentar els casos d'agressions», va assegurar Bonet.

8 trucades diàries / L'augment de les denúncies per maltractament també és plasma en l'increment de les trucades rebudes al número gratuït 181. De gener a novembre s'han atès 2.643 trucades, 600 més que en tot el 2009 (llavors funcionava sota el número 18001818). Els casos atesos proven en un 34% de la parròquia d'Andorra la Vella, seguida de la d'Encamp, amb un 23%, i la d'Escaldes, amb un 21%. On menys casos denunciats hi ha és a Canillo, només el 2%

Per edats, la franja més nombrosa de víctimes se situa entre els 28 i els 39 anys, tot i que Bonet també va voler destacar les tres menors que aquest any han patit agressions per les seves parelles. Si es divideixen els casos per nacionalitats, la portuguesa és la que més casos registra, amb el 33% de casos, seguida de l'espanyola, amb el 32%. Els casos de dones andorranes representen el 15%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT