PUBLICITAT

Andorra la Vella

Estudi per fer una radiografia de l’estat de la cultura a Andorra

La confecció del Llibre Blanc marcarà el futur del sector al país

Per El Periòdic

Sílvia Riva i Déborah Ribas signen l’acord del conveni de col·laboraió.
Sílvia Riva i Déborah Ribas signen l’acord del conveni de col·laboraió. | SFGA

El ministeri de Cultura i la Fundació Julià Reig i treballaran durant l’any vinent en l’elaboració del Llibre Blanc sobre Cultura. El document esdevindrà «una eina de diagnosi que ajudarà a identificar dades, obtenir-les i processar-les per a la presa de decisions», de manera que, a través d’aquesta presa de decisions, marqui «incidències a l’hora de posicionar-se sobre futures accions, nous exercicis i noves programacions», va afirmar la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, durant l’acte de signatura del conveni. Els treballs s’allargaran durant un any i al capdavant del projecte hi haurà «algú molt coneixedor de la cultura d’Andorra i que creguem que pot dur-ho a terme amb totes les garanties», va destacar la presidenta de la Fundació Julià Reig, Déborah Ribas, tot assegurant que encara no hi ha cap candidat.

«És un pacte a dos i ben equilibrat», va afirmar Ribas, on «nosaltres aportem la feina en si» i, a la vegada, «l’administració té un paper fonamental amb l’aportació de dades i de feedback». Periòdicament, un cop al mes, ambdues parts mantindran una reunió per posar les dades en comú, identificar les possibles dificultats i mirar la forma de solucionar-les. La persona responsable del projecte «treballarà amb diferents actors culturals, o no, per fer un seguiment i que la visió sigui la més completa possible», va afegir. Tasca on es donarà veu a tots els col·lectius que d’una manera o d’una altra estan relacionats amb el panorama cultural andorrà, com museus, entitats o artistes.

El Llibre Blanc sobre Cultura és «una de les primeres línies del programa electoral a cultura» de Demòcrates en les passades eleccions del mes de març, va recordar la ministra i mostra com «el sector públic i el sector privat identifiquen la necessitat d’obtenir una visió panoràmica de quin és l’estat de la cultura». Un document on podrà accedir tothom –aquesta és la idea inicial–, ja que el Govern no és l’únic actor cultural. «Els comuns o les entitats són actors molt importants i s’han de tenir en compte», va recordar la presidenta de la Fundació Julià Reig. Raó per la qual ha de ser «un document en general que pugui ser una guia per a tothom».

Museu Nacional

En referència als 50.000 euros que els pressupostos del 2020 destinen a la partida dedicada al Museu Nacional, la ministra de Cultura va assegurar que forma part d’una línia de treball que podria sorgir en cas que «pugui aparèixer de manera ràpida un emplaçament». Amb tot, la principal línia de treball i a la qual se li ha dedicat «una partida pressupostària més important» és aquella on es treballarà per configurar un relat nacional identitari. Es farà a través de la recol·lecció de dades i la ministra va afirmar que tindrà un recorregut «més enllà del Museu Nacional», ja que «també servirà d’eix educatiu».

PUBLICITAT
PUBLICITAT