PUBLICITAT

Ordino reduirà l'endeutament en 809.000 euros amb el pressupost

  • Els comptes, aprovats per unanimitat, són lleugerament inferiors als deu milions d'euros
EL PERIÒDIC
ORDINO

Periodic
Els representants comunals, durant la sessió de consell d'ahir a la tarda Foto: ana / N.M.

El consell de Comú d'Ordino va aprovar ahir el seu pressupost per al 2011, que preveu reduir l'endeutament en 809.000 euros. El pressupost total de l'exercici vinent se situa un 12,95% per sota de l'actual, reduint tant les despeses com els ingressos, cosa que suposa, segons va indicar a l'ANA el cònsol major d'Ordino, Bonaventura Espot, un exercici molt important de contenció. El pressupost per al 2011 aprovat per unanimitat és de 9.818.805 euros.

Les mesures que s'aplicaran per reduir la despesa, però, preveuen afectar el menys possible als ciutadans, i per això fan referència sobretot a la disminució de l'aportació a Andorra Turisme i a Vallnord. La rebaixa de la majoria dels conceptes d'ingrés ha suposat haver de reduir igualment les despeses i aquesta contenció es veu reflectida en la reducció de 50.000 euros de l'aportació a Andorra Turisme, en la supressió del trenet turístic de les Valls del Nord i pel fet de no haver d'organitzar el Congrés de Turisme de Neu, així com en la reducció de les aportacions a Vallnord, entre d'altres.

La reducció de la despesa permetrà així disminuir l'endeutament, ja que està previst amortitzar 809.000 euros amb la devolució d'un préstec i no es preveu haver de demanar cap crèdit nou per finançar-se. D'aquesta manera, des del 2008, el Comú haurà reduït el seu deute en 2.800.000 euros, segons va assegurar la consellera de Finances, Meritxell Martí.

Tot i les restriccions que encara s'han de fer, la disminució de la despesa s'ha pogut produir, segons va afirmar el cònsol major d'Ordino, Bonaventura Espot, en finalitzar la sessió de Comú, gràcies a la contenció de la despesa dels darrers dos anys i mig.

Mesures concretes / Algunes de les mesures que aplicarà el Comú de cara al 2011 inclouen la congelació dels salaris dels funcionaris que superin els 1.200 euros bruts, que són la majoria dels 153 que hi treballen. D'altra banda, se suprimiran quatre places d'eventuals, i la consellera de l'oposició, Irene Cachafeiro, va demanar que es vigili que els contractes dels eventuals no s'allarguin més temps del que sigui necessari.

Pel que fa a les empreses amb activitats comercials a Ordino, es preveu aplicar una desgravació per afavorir així l'activitat comercial a la parròquia, i d'altra banda a les que s'instal·lin de nou se'ls oferirà bonificacions.

Quant a la partida en atencions protocol·làries, es redueix en un 25%, la despesa del material de funcionament en un 21% i en assessoraments tècnics i jurídics un 14%. Les subvencions a les entitats de caire cultural i esportiu també s'han reduït entre el 15 i el 20%, i s'estalvia també en els lloguers de l'Escola d'Art i de Correus perquè es traslladen a dependències comunals.

El cònsol va voler destacar també la feina que s'ha fet en quant al Centre Esportiu, que encara que no surti reflectida en el pressupost. El tancament dels diumenges suposa per a les arques un estalvi de prop de 50.000 euros. Per aquest motiu, va destacar les gestions poc electoralistes que estan duent a terme, ja que «a la ciutadania poden no agradar-li, però són pel bé del Comú».

L'únic punt del pressupost que va fer dubtar a l'oposició va ser el de l'aportació de 6.000 euros a l'Ordino Film Comission, ja que no van veure que es faci cap avenç en aquesta productora. En aquest cas, des de la majoria van informar de la pel·lícula que es va estar rodant a Ordino, El secreto de los 24 escalones, i així han respost als neguits dels consellers de la minoria.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT