PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Museu del Tabac pren el nom de la fàbrica tabaquera

El nou terme Museu Fàbrica Reig vol incloure totes les propostes culturals

Per Laura Cugat Ruiz

La directora de Fundació Reig, Maria Martí, i la presidenta, Déborah Ribas
La directora de Fundació Reig, Maria Martí, i la presidenta, Déborah Ribas | El Periòdic

El Museu del Tabac, tot un punt cultural i històric emblemàtic del Principat, a partir d’ara passarà a anomenar-se Museu Fàbrica Reig, en honor al nom de la fàbrica tabaquera on està ubicada l’exposició. Segons la directora del museu i de la Fundació Julià Reig, Maria Martí, «després de 15 anys de trajectòria, creiem que el nom no era l’adequat, ja que l’edifici s’ha convertit en alguna cosa més que només l’exposició de la fabricació del tabac de la fàbrica, un sector que va tenir molta importància en el desenvolupament del país». L’antiga fàbrica que acull el museu s’ha convertit en tot un centre cultural que acull exposicions, conferències i altres activitats que van més enllà de la mostra tabaquera. El canvi de nomenclatura es va fer oficial ahir per mitjà d’una roda de premsa presidida per Martí i la presidenta de la Fundació Julià Reig, Déborah Ribas. 

«Com que hem tingut un molt bon any i hem incrementat en un 20% les visites respecte al passat, vam pensar que era el moment d’assumir aquest repte i donar a tot el que fem un nou nom: el de Museu Fàbrica Reig», va apuntar Martí. Pel que fa a aquesta evolució dels termes, la directora del museu considera que «el canvi de nom ha de tenir una repercussió més que positiva que farà justícia de tot el que fem, perquè amb el nom de Museu del Tabac, quedaven fora la resta d’exposicions i activitats que duem a terme». 

La fàbrica

L’edifici del museu era l’antiga Fàbrica Reig on es va produir tabac del 1909 al 1957, desplaçant posteriorment l’elaboració a un altre edifici proper. Des que van iniciar aquest centre museístic el 2003, Martí apunta que ja hi han passat més de 180.000 persones. La directora va explicar que hi ha múltiples casos a arreu del món similars al de la Fàbrica Reig, en què la infraestructura fabril en desús ha passat a convertir-se en un centre d’art i cultura. Martí posa alguns exemples, com ara la Fàbrica Moritz de Barcelona, entre altres.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT