PUBLICITAT

Sis detinguts per blanquejar més d'un milió del narcotràfic

  • Dos directius bancaris s'encarregaven de canviar bitllets de poc valor per uns d'alt valor, fàcils de transportar
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un dels vehicles incautats durant l'actuació policial contra la xarxa de blanqueig Foto: SERVEI DE POLICIA

Cop policial a una banda molt ben organitzada que havia blanquejat més d'un milió d'euros a Andorra de diners procedents del narcotràfic. Aquesta vegada es tracta d'una gran operació, que s'ha saldat amb sis detencions i la desarticulació d'una xarxa que funcionava a la perfecció, però que no va saber prevenir alguns detalls (per a la Policia evidències) que els han acabat delatant.

Els fets són de pel·lícula: un policia implicat, els seus dos germans, dos banquers, i la companya colombiana d'un dels germans, tots ells ahir a disposició judicial i amb tots els números per a ser ingressats a la presó. En mig de tot, quantitats immenses de diners, cotxes de luxe, moltes propietats immobiliàries i comptes de diner negre que s'havia de rentar per aparentar un origen normal, lluny de la delinqüència.

L'espurna la va encendre l'agent de policia –que viu a Sant Julià de Lòria–, de qui es va començar a sospitar de passar informació indeguda, de revelar secrets de la Policia, i a qui se li imputa, per la seva condició, un presumpte delicte contra la funció pública. El seu germà, andorrà no resident i company d'una de les dones detingudes (colombiana no resident de 37 anys), seria segons les proves recollides fins al moment el cap de la banda. La parella, segons tots els indicis, tenia els contactes a l'exterior d'Andorra amb el narcotràfic, i el diner recalava a Andorra per a la seva reconversió en diner blanc.

La Policia va decidir actuar quan va tenir constància que la parella es trobava al país, ja que tenien la intenció de marxar posteriorment a Colòmbia per establir la residència en el país sud-americà.

El centre d'operacions, la rentadora, estava ubicat a Escaldes, en una sucursal bancària on el seu director i un altre directiu –també detinguts– presumptament actuaven com a socis seguint els interessos de la banda. Entre aquestes actuacions de rentat era habitual el canvi de bitllets de poc valor nominal per bitllets d'alt valor, més fàcil de transportar i de dissimular. És a dir, cada membre de la xarxa tenia minuciosament detallat el seu rol dins d'aquest entramat delictiu. Cinc de les detencions es van practicar el dilluns passat, i l'endemà va ser detinguda una sisena persona (un home).

TAMBÉ LA GERMANA / El líder de la banda i el seu germà policia tenien també la presumpta complicitat de la germana d'ambdós (també detinguda), empleada bancària en la secció d'immobles encara que en aquest cas, segons els primers indicis, la professió és anecdòtica, ja que hauria participat en l'activitat de la xarxa sense fer ús de la seva condició professional lligada a un banc.

El cap de la banda té antecedents molt antics a Espanya per assumptes relacionats amb el tràfic de drogues, i a Andorra va estar un temps ingressat a la presó per un delicte contra el patrimoni, en aquest cas per un robatori de diners. És ell qui està considerat l'ànima del grup i qui dirigia la xarxa i controlava els diners.

L'Àrea de la policia Criminal ha estat la responsable de la investigació que s'ha dut a terme en els darrers mesos, que ha destapat diferents delictes comesos fora de les fronteres d'Andorra, segons els comunicat que ahir va fer públic el cos.

En la tasca d'investigació s'han efectuat diferents registres domiciliaris, s'han bloquejat al Principat diferents comptes bancaris, el contingut de diverses caixes de seguretat, així com el segrest de diferents vehicles d'alta gamma i immobles.

Les investigació, segons el mateix comunicat, es troba judicialitzada des del seu inici, i les diligències prèvies han estat decretades en secret de sumari per batlle instructor.

Es tracta, sense cap dubte, d'una de les operacions policials més importants, tenint en compte la quantia del diner blanquejat: bastant més d'un milió d'euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT