PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les primes del Cos de Policia tindran un cost de 300.000 euros

Les especialitats oscil·len entre 50 i 175 euros en funció del nivell i les començaran a percebre a partir del febrer

Per Anna Ribas

Eric Jover i Josep Maria Rossell durant l roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’ahir.
Eric Jover i Josep Maria Rossell durant l roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’ahir. | SFGA/JAViladot

Les especialitats que desenvolupen els membres del Cos de Policia sumaran 300.000 euros en sous als pressupostos. El Consell de Ministres va aprovar ahir, a proposta del titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, el Reglament regulador de les especialitats que desenvolupen els membres del Cos de Policia, i que determina la seva classificació, les condicions per accedir-hi i per mantenir-les, la retribució i les especificitats en matèria de sistemes de compensació. Aquest canvi en la normativa s’aplicarà de cara al febrer i afectarà a tot el Cos, des del nivell més bàsic fins a l’últim però no tindrà efectes en la direcció de la Policia ni als que s’ocupen de tasques administratives.

El Govern té un termini d’un any per redactar un Reglament sobre les formacions que es faran als agents

El Reglament desplega el compliment de la Llei del Cos de Policia que es va aprovar el 2017. Rossell va indicar que «aquest va introduir canvis en l’estructuració interna del cos que fan necessaris el reconeixement de les diferents especialitats en funció dels requisits tècnics i competencials exigits per la seva execució. Així doncs, el reglament proposa una millor professionalització destinada a garantir el compliment adequat i altament especialitat de la missió i les funcions que té encomanades el cos i els seus membres i, d’altra banda, un reconeixement mitjançant una retribució quantificada en una prima fixa vinculada a un nivell d’especialitat». Així doncs, la Policia ha anat evolucionant i incorporant noves especialitzacions

Les primes

Amb la finalitat de combinar i harmonitzar les necessitats de l’organització i els interessos i les aspiracions de les persones que treballen al Cos de Policia, s’ha dissenyat un sistema integrador de les especialitats, recollint la seva gradació i el temps de permanència adequat per a l’exercici eficaç de cadascuna i les condicions per consolidar-les. Així doncs, el nivell bàsic percebrà 50 euros; el mitjà, 90; l’alt, 125; el superior en rebrà 175 i en les funcions de responsabilitat hi ha tres subnivells, en funció del càrrec la prima serà de 125, 135 o 175 euros. Unes xifres que, segons va expressar Rossell, han estat satisfactòries per al Cos: «Ja feia anys que els agents feien la demanda d’un reglament d’especialitats i el Consell de la Policia ha emès un informe favorable quant al reglament».

Rossell: «En un inici por arribar a semblar-ho [un ‘café para todos’] però s’ha intentat ser el màxim proporcional»

Pel que fa a la negociació, va explicar que «s’ha intentat buscar una proporcionalitat per la prima en funció dels nivells. En els inferiors s’ha intentat no tocar la que ens sol·licitaven mentre que ha anat baixant a mesura que pujava el grau d’especialitat dels policies. Aquesta ha estat la fórmula. S’ha d’aprovar un reglament de formacions durant aquest any previst legalment i això ens donarà més informació perquè les formacions siguin adequades al nivell de cada especialitat. A partir d’aquests objectius –la formació i el temps que els agents han estat desenvolupant la seva tasca- podrem valorar si les quantitats indicades són les correctes».

Formacions

A banda del Reglament de regulació del Cos, el Govern tindrà la responsabilitat de fer-ne un pel que fa a la formació dels membres i que s’haurà de redactar en un període d’un any. En ser preguntat sobre si aquesta nova normativa es podia considerar com un café para todos, va expressar que «això és el que pot arribar a semblar en un inici, per això vull insistir que és important que hi hagi les formacions. Això donarà més professionalització a l’especialització. Pot donar aquesta impressió però crec que s’ha intentat ser el màxim proporcional i que l’acceptació per part del cos de la policia ha estat pràcticament unànime». Tot i això, no hauran de fer les formacions abans de percebre la prima perquè  el reglament entrarà en vigor d’aquí a dos mesos, és a dir, cap al mes de febrer.

Policies auxiliars

En la mateixa sessió del Consell de Ministres es va aprovar el Reglament sobre les particularitats i les funcions dels policies auxiliars tenint en compte els paràmetres fixats per la Llei, segons els quals els policies auxiliars no són agents de l’autoritat i únicament poden dur a terme tasques de suport policíac exemptes de risc. Durant el 2020 es preveu que s’incorporin cinc policies. La normativa determinarà aspectes com les funcions, limitacions i la formació.

PUBLICITAT
PUBLICITAT