PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

UxEE aposta per un Clot d’Emprivat amb edificis singulars

El partit reclama més alliberament d’espais per part de particulars

Per Laura Cugat Ruiz

El candidat d’UxEE, Martínez-Illescas, amb membres de la candidatura.
El candidat d’UxEE, Martínez-Illescas, amb membres de la candidatura. | UxEE

L’aspirant a cònsol major d’Unió per Escaldes-Engordany (UxEE), Higini Martínez-Illescas, va compartir ahir un dels punts del programa centrat a donar una volta a l’actual projecte aprovat a la zona del Clot d’Emprivat. En comptes de construir edificis en bloc i amb terrasses que segons el candidat provoquen un important impacte visual, el mateix planteja impulsar un altre projecte de reforma que suggereixi als propietaris privats «fer edificis singulars que tinguin un atractiu turístic, a més de proposar-los que alliberin més espai». 

La modificació del Pla d’Ordenació i Urbanisme de la Parròquia d’Escaldes-Engordany (POUPEE), aprovada l’any 2017, atorga a la zona del Clot d’Emprivat la possibilitat de construir torres de fins a 20 plantes amb pisos amb terrassa, alliberant un mínim del 15% d’espai a peu de carrer. En aquest sentit, el candidat opina que «un 15% és molt poc espai alliberat per l’impacte visual que tenen aquests edificis. Per tant, pensem que encara som a temps de fer una altra reforma i fer-la bé per tal que, de retruc, la ciutadania compti amb edificis que ens aportin un plus turístic». 

Potestat dels privats

El número u de la candidatura va remarcar que un altre problema fa referència a l’espai alliberat per part dels privats, ja que «són els mateixos privats que diran què es fa en aquell espai, no és el comú que ho decideix. Serà espai públic però no us espereu que hi hagi parcs perquè no serà així, seran zones verdes en les quals no es podrà trepitjar». En aquest sentit, Martínez-Illescas va explicar que tot el Clot d’Emprivat és de propietat privada, excepte els parcs que estan al costat del riu que es van cedir al comú.

Martínez-Illescas: «Encara som a temps de fer una altra reforma per tal que es compti amb edificis que aportin un plus turístic»

«La resta –on actualment hi ha espais verds i per a infants– a poc a poc anirà desapareixent, per això la reforma aprovada el 2017 hauria d’haver estat més estudiada perquè quan es fa una reforma ja no es pot tirar enrere, i són sis anys de durada», va matisar el líder de la candidatura. De forma concentrada, el reclam de la formació és, en paraules de Martínez-Illescas, «que hi hagi més alliberament d’espai, que el comú pugui decidir per a què s’utilitza l’espai que s’allibera i sobretot que els edificis no provoquin l’impacte visual que generaran els que estan projectats ara». Com que no es pot tirar enrere el projecte que ja està establert, el partit proposa plantejar alternatives que modifiquin certs punts del pla previst actualment.

En relació amb la seva proposta, que s’ha previst elaborar en profunditat, el líder de la formació va ressaltar que el seu programa planteja una sèrie de mesures destinades als privats que servirien com a precedent per tirar endavant una reforma que complementés l’actual. 

Edificis singulars

Martínez-Illescas va descriure que els edificis singulars són una tipologia de construccions sense terrasses que tenen una forma especial. El mateix va apuntar que «nosaltres haguéssim fet que el mateix comú dissenyés els edificis». A més a més, el candidat va afegir que les construccions poden estar il·luminades a través d’un sistema coordinat, per exemple, compost de llums LED. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT