PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS vol modificar les transferències per resoldre el «greuge» de la capital

Carmona demana fer «justícia» davant la «desproporcionada» pressió fiscal en comparació amb altres parròquies

Per Adrià Esteban

El número 2, Sergi González, el president del grup parlamentari del PS, Pere López, i la cap de llista, Dolors Carmona.
El número 2, Sergi González, el president del grup parlamentari del PS, Pere López, i la cap de llista, Dolors Carmona. | Adrià Esteban

El vell debat sobre la modificació de la llei de les transferències comunals va tornar a revifar ahir en el tercer dia de campanya electoral amb motiu de la compareixença conjunta que van efectuar la cap de llista del PS a Andorra la Vella, Dolors Carmona, i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, a la plaça del Consell General. 

En aquesta ocasió l’objecte de debat es va focalitzar en el «desproporcionat tracte» que reben els ciutadans d’Andorra la Vella en relació a la pressió fiscal i en comparació amb altres parròquies. «Proporcionalment tenim una pressió fiscal molt important, de 288 euros per habitant, mentre que a Canillo, per exemple, parlem d’una pressió fiscal de 19 euros per habitant. Ens mereixem justícia perquè el preu dels serveis públics i les taxes no és el mateix», va exposar Carmona, partidària tant d’una redistribució de competències com d’augmentar els diners transferits.

Per aquesta raó, des de la llista socialdemòcrata van posar el dit a la nafra de la seva principal contrincant. «El que proposem realment és fer valdre el compromís que en el seu moment va agafar Marsol de vetllar per la capitalitat i que no va sorgir efecte amb el beneplàcit dels seus companys de DA», va afirmar Carmona. En termes pràctics, però, les possibilitats de modificar la llei de transferències comunals passa per obtenir el suport de més grups parlamentaris que el socialdemòcrata a la Cambra. No obstant això, la cap de llista del PS va mostrar-se esperançada amb la glopada d’aire fresc que derivi del resultat del 15 de desembre com un primer pas per impulsar el canvi legislatiu. 

«Confiem plenament en els nostres consellers però alhora també confiem en que guanyarem en moltes altres parròquies. Per tant, creiem també en les reunions de cònsols perquè tindran un altre valor i una altre importància que no pas la que se li està donant ara. Es poden fer moltes coses també per aquesta via» va sostenir Carmona, que va obrir la porta a una hipotètica tramitació d’una proposició de llei a través dels comuns, que segons el marc normatiu estableix un mínim de tres consolats necessaris per debatre una modificació legislativa.

Per la seva banda, López va criticar que durant la passada legislatura «es va tenir molt poc en compte la veu d’Andorra la Vella» en detriment del «pes» que van tenir «altres parròquies», raó per la qual va considerar-ho un «menysteniment» cap als ciutadans de la capital. «Les transferències s’han convertit en un finançament de serveis per part dels comuns. Aquelles parròquies en les quals viuen més ciutadans demanen de més serveis i aquests s’han de finançar», va declarar el parlamentari socialdemòcrata, que va considerar-ho un «greuge» tenint en compte que Andorra la Vella «és la parròquia on es paguen més impostos de tot el país i la que té una pressió fiscal més elevada». Per últim, López va recordar que des del PS es va proposar aportar «entre 800.000 euros i 1 milió d’euros més» més per Andorra la Vella, en la línia de «donar un pes més ajustat als ciutadans». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT