Sant Julià de Lòria
Cairat aposta per un model d’habitatge cooperatiu
El seu partit vol resoldre l’actual problema amb la implicació de tothom
Desperta Laurèdia proposa desenvolupar un model d’habitatge cooperatiu amb l’objectiu de resoldre el problema que existeix actualment respecte a aquesta matèria amb la implicació de diversos actors de la societat més enllà de les mateixes institucions públiques. Segons va explicar ahir en declaracions als mitjans de comunicació el candidat a cònsol major del partit, Cerni Cairat, «aquest model consisteix a crear una societat cooperativa a través de la participació de diferents socis privats en què també s’impliqui el comú o bé oferint terrenys públics o bé cercant sòls de privats que estiguin disposats a destinar-los al lloguer».
Des de la formació van reconèixer que «la quantitat de sòl públic és més aviat limitada», però precisament per això plantegen que els propietaris posin de la seva part. «El parc d’habitatge de Sant Julià en alguns casos està buit o deteriorat i des del comú volem donar-hi resposta facilitant que els propietaris puguin reformar aquests edificis a través de les societats cooperatives», va concretar Cairat. De fet, tal com va indicar, ja han avançat part de la feina i han parlat amb propietaris i fundacions de capital privat que estarien d’acord amb aquest model d’habitatge.
La plataforma laurediana reivindica crear estudis universitaris en l’àmbit natural i biològic
El número 1 de Desperta Laurèdia va aclarir que tots aquests pisos s’oferirien com a lloguers socials per tal de garantir un accés a l’habitatge a preus dignes. «Volem proposar models integradors i no crear un estigma del model de pis social que s’ha aplicat a Andorra, ja que si se’m permet l’expressió, s’han convertit certs espais en guetos», va lamentar Cairat. A més, des de la plataforma van detallar que l’habitatge cooperatiu no existeix actualment a Andorra i que aplicar-lo a Sant Julià de Lòria convertiria la parròquia en «un exemple i referent d’aquest habitatge de futur». Cairat va explicar que aquest model prové dels països nòrdics i va posar d’exemple Dinamarca, on un 30% de l’habitatge s’ofereix a través de les societats cooperatives.
Altres eixos del programa
Malgrat haver entrat a detallar alguns aspectes de les seves polítiques socials, Desperta Laurèdia ahir va voler centrar-se a exposar els eixos principals del seu programa, al matí davant dels mitjans de comunicació i al vespre en una reunió de poble oberta a tots els veïns de Sant Julià. Cairat va insistir que «hem volgut treballar més que en un programa electoral, en un programa de Govern centrat en sis eixos: la transparència, la universitat com a pol d’atracció de coneixement, innovació i emprenedoria, la qualitat de vida, el turisme, l’habitatge i el patrimoni».
Tot i que no va desenvolupar massa totes aquestes idees, en el cas de la universitat sí que va avançar que la seva proposta passa perquè «el comú doni molt més suport al centre educatiu» i s’ocupi de buscar nous espais per encabir els estudiants que no paren d’augmentar any rere any. Pel que fa a l’oferta d’estudis, Desperta Laurèdia proposa formació en l’àmbit natural i biològic. I en referència a la innovació, vol potenciar el sector del comerç per Internet.