PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Gili confia que els resultats de l’abril siguin un impuls a la victòria

El panorama electoral d’Escaldes, territori de DA, es presenta molt incert entre quatre candidatures

Per Laura Cugat Ruiz

La tercera de la llista del PS a Escaldes, Cèlia Vendrell, la número u, Rosa Gili, i el número dos, Joaquim Dolsa.
La tercera de la llista del PS a Escaldes, Cèlia Vendrell, la número u, Rosa Gili, i el número dos, Joaquim Dolsa. | Maricel Blanch

Un dels partits que es mostra més segur de si mateix de cara a les eleccions comunals del 15 de desembre és el PS+Independents, amb la fins ara consellera general socialdemòcrata Rosa Gili com a candidata per a cònsol major. La cap de llista confia que els bons resultats dels comicis generals de l’abril siguin un impuls per la cursa electoral dels propers dies, que va començar ahir al migdia amb la penjada de cartells. El rival més destacat és DA, amb Miquel Aleix com a número u, ja que Escaldes ha estat històricament territori de demòcrates però la força amb què arriba Gili pot fer trontollar aquesta tendència. També entren en joc la coalició Unió per Escaldes, encapçalada pel liberal Higini Martínez-Illescas, i terceravia+Independents, amb Jordi Rubia com a màxim representant.

Gili: «Ara és el moment de posar en pràctica tot el que sabem, ja que tenim experiència, joventut i creativitat»

Rosa Gili va avançar ahir, el dia d’inauguració de la campanya electoral amb la clàssica penjada de cartells, que «per nosaltres la prioritat són les persones i volem ser molt propers per ajudar-les, trobar solucions i fer que tot funcioni». Respecte a les bones sensacions del passat 7 d’abril, Gili va remarcar que «ara és una situació diferent en el sentit que és un altre repte personal, també ho era a l’abril però aleshores no estava a les meves mans poder canviar les coses de manera tangible, i menys després de tots els pactes que es van fer», afegint que «ara és el moment de posar en pràctica tot el que sabem, ja que tenim experiència, joventut i creativitat».

Davant la pregunta de si el panorama de les generals els dona esperança, la candidata socialdemòcrata va confessar que «a l’abril ningú donava massa cosa per nosaltres, no érem els preferits. En aquests moments sembla ser que la gent ens veu més a la cursa i això ens anima molt i ens dona molta energia per treballar». Gili va acabar les seves declaracions animant a que tothom que pugui, vagi a votar.

Aleix: «Volem fer una campanya neta i ens centrarem en els missatges que sempre hem fet, basats en treballar pel poble»

El màxim contrincant per Gili i que representa un partit que des de sempre ha estat líder a la parròquia, el demòcrata Miquel Aleix, va acudir a la penjada de cartells acompanyat d’un gran nombre de fidels al partit taronja, com ara la candidata i actual cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, l’excap de Govern, Toni Martí, els actuals cònsols del comú, i membres de l’actual Executiu, com ara el cap de Govern, Xavier Espot, o el ministre Portaveu, Eric Jover.

Aleix va emfatitzar que «per nosaltres aquest fet és una acte simbòlic però que demostra les ganes, la voluntat i la il·lusió que té la nostra candidatura. Volem fer una campanya neta i ens centrarem en els missatges que sempre hem fet, que es basen en treballar pel poble». A banda de l’experiència i la joventut, un punt important del projecte és la voluntat de «canviar una mica el sistema i fer que el comú sigui més participatiu», va ressaltar Aleix.

Martínez-Illescas, candidat d'Unió per Escaldes: «Abans dels possibles pactes amb DA, teníem la nostra llista feta i el nostre programa molt avançat»

L’actual cònsol major d’Escaldes, Trini Marín, va fer un balanç dels vuit anys consecutius de mandat de DA, destacant que va començar en un moment molt díficil, afectat per la crisi econòmica. «Dic honestament i sense egocentrisme que el proper cònsol entrarà al comú sobre una catifa vermella; tinc aquesta tranquil·litat de sortir i haver deixat les coses bé». La mateixa va confessar que també participaria en el porta a porta d’aquests dies, un sistema que per Marín és interessant per saber les necessitats de la població i conèixer l’estat del territori.

Valoració d'Espot

El cap de Govern, el demòcrata Xavier Espot, va confessar ahir que «no em preocupa Escaldes. Si hi ha alguna parròquia on ens podíem permetre el luxe d’anar en solitari, era aquesta. En la circumscripció Engordanynacional tot just fa sis mesos vam fer el 42% dels vots. És un resultat excepcional que demostra que DA té molta força i molta solidesa a la parròquia». Fent referència a Rosa Gili, Espot va opinar que «una persona que tot just fa sis mesos es va presentar en unes eleccions nacionals en les quals se li va validar la confiança, per pocs vots, i al cap d’uns mesos marxa al comú d’Escaldes, doncs jo crec que no és la millor mostra de la importància que aquesta senyora acorda a la parròquia».

Una nova plataforma 

El capdavanter de la nova coalició de L’A+Progressistes SDP+Independents, Unió per Escaldes, es va mostrar ahir molt il·lusionat de cara a explicar el programa en les dues properes setmanes. Respecte al suport que els Liberals van donar a DA per formar l’actual Executiu, Higini Martínez-Illescas va voler deixar clar que «nosaltres, de fet, abans dels possibles pactes amb DA, teníem la nostra llista feta i el nostre programa molt avançat perquè pensàvem que no era molt compatible anar amb els demòcrates per les diferents formes de fer».

Rubia: «Farem una campanya diferent: no practicarem el porta a porta, sinó que ens aproparem a la gent del carrer»

Del programa, Martínez-Illescas va destacar els dos plats forts. Per una banda, la voluntat de treballar en tots els aspectes socials, sobretot per fer front al problema de l’habitatge i, per altra banda, en la dinamització de la parròquia amb nous projectes.

 

Estrena de terceravia 

Terceravia aterra per primera vegada a Escaldes per unes comunals, amb Jordi Rubia al capdavant, qui defensa que «ens presentem perquè Escaldes torni a ser la parròquia que era, la pubilla de totes les valls d’Andorra». Rubia va ressaltar que «farem una campanya diferent perquè no practicarem el port a porta, sinó que ens aproparem a la gent del carrer». Des d’ahir, el joc electoral ja ha començat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT