Un partit contra els estigmes
Els usuaris del programa celebren els resultats i el missatge transmès a la societat
El programa One Team no s’atura. L’èxit és rotund i ahir es va celebrar la penúltima sessió amb els entrenadors Ibon Navarro, David Eudal i Paco Vázquez. És una iniciativa impulsada pel MoraBanc Andorra i per l’EuroCup. Enguany se centra en els vuit usuaris de la Unitat de Conductes Addictives (UCA) de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Hi ha predisposició tant per part de l’hospital com des del club perquè tingui continuïtat en el futur, i la satisfacció entre els usuaris és absoluta. És un pas molt important per a la seva integració i per trencar estereotips.
Navarro, Eudal i Vázquez entrenen amb els membres del programa en la penúltima sessió
El Xavi, un dels usuaris, va explicar que «és una oportunitat per conèixer un esport nou» i que «l’ambient està molt bé, coneixem coses noves i treballem per un mateix objectiu, ja que hem fet més pinya i tenim més bon feeling». «Fins i tot hem quedat per entrenar fora dels horaris, hem agafat una afició, unes ganes i un interès», afegia. A més, remarcava que «m’ha servit per aïllar-me dels problemes una estona, per estar amb la ment tranquil·la».
Així mateix, el José va destacar que és «una iniciativa molt positiva per a persones que tenim un estigma». «Serveix per estar més units i per alliberar la ment, tant de bo hi haguera més temps i sessions», desitjava i recordava que «és un reforç positiu, serveix per agafar confiança amb un mateix, un bon físic i oblidar els problemes que has tingut i que segueixes tenint, et reseteja mentalment». En aquest aspecte, enviava un missatge clar: «Hi ha addiccions que semblen la lepra, et posen un estigma de dir que aquesta persona ja no val per a res, però som persones humanes que ens agrada l’esport i passar-ho bé, sanament».
En aquesta línia, el Carlos va revelar que «he guanyat més autoestima, confiança i físicament em trobo molt millor, és una continuïtat de l’hospital, és una teràpia que et fa pensar de pressa». Per un altre costat, la Maica, que tot i estar lesionada ve a donar suport als companys al Poliesportiu, va comentar que «ens podem conèixer en un altre ambient que no sigui la teràpia que estem fent a l’hospital». «Venim als partits junts i fem activitats que abans no fèiem, ens entenem, ens respectem i ens estimem entre nosaltres»,. A més, opinava i puntualitzava que «el MoraBanc ens ajuda a desestigmatitzar les addiccions, serveix per sentir-se útil i saber que alguna cosa estàs fent bé».
Un bon camí en la lluita
Lula Martínez, educadora social i terapeuta de l’UCA, va comentar que «ens va seduir a la primera, l’esport és un bon camí per ajudar a sortir d’una addicció». «Serveix per formar part d’alguna cosa perquè potser han fet natació o gimnàs però no deixen de ser esports individuals i, en canvi, amb el projecte One Team, ens sentim part de la família MoraBanc, un equip de la Lliga Endesa i que juga l’EuroCup», recordava i reiterava que «ens ajuda a trencar l’estigma». «Una addició és una malaltia, trobar gent que ho entengui a la primera i que no et jutgi, costa. En canvi, que ho digui un jugador com Nacho Llovet, públicament, fa que se sentin molt millor». «Si un personatge famós diu que és una malaltia, entra molt bé, ens agradaria ser capaços de trencar amb l’estigma i això ajuda a normalitzar-ho», sentenciava. De fet, els usuaris només han tingut elogis per a Nacho Llovet, que els va marcar un abans i un després.
Per la seva part, Miriam Carbona, integradora social i monitora de l’UCA, va subratllar que «sempre hem intentat fer un esport més individual i tocar-ne un de més col·lectiu, és millor». «Venim motivats, es treballa molt bé la cohesió de grup i ens veiem tots iguals», comentava i recordava que el projecte One Team «dona molta visibilitat a aquesta malaltia, és un bon punt a favor per fer-ho conèixer com a malaltia», sentenciava.