PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’Executiu aprova el Projecte de llei del SAAS

La institució gestionarà la coordinació de les urgències mèdiques

Per Laura Cugat Ruiz

Centre de Salut Mental de l'hospital, en una imatge de recurs.
Centre de Salut Mental de l'hospital, en una imatge de recurs. | Maricel Blanch

El Consell de Ministres va aprovar ahir, a proposta del titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, el Projecte de llei del SAAS. Amb el nou text, el SAAS manté com a funcions la gestió de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i dels Centres d’Atenció Primària i afegeix la gestió de l’atenció sanitària dels centres sociosanitaris de propietat pública i l’atenció sanitària escolar, així com la coordinació de les emergències i urgències mèdiques. Per contra, no farà la inspecció sanitària.

Benazet va detallar ahir que «la llei actual del SAAS data del 1986 i és obvi que no s’ajusta a la realitat actual. Els objectius són actualitzar els aspectes obsolets, afegir noves tasques, dotar el SAAS dels instruments per complir els objectius d’agilitat, eficiència i transparència, i adaptar-lo a les noves exigències dels usuaris». La llei elimina la figura del Consell Directiu i es crea un Consell d’Administració més professionalitzat, format per persones amb coneixement en l’àmbit de la salut o estratègics per al SAAS, un jurista que farà de secretari, un representant de pacients i un altre dels col·legis professionals.

Pel que fa al dels pacients, que primerament serà escollit pel Govern, Benazet va apuntar que «els moviments associatius són recomanables i que una persona sigui la seva representant aporta més transparència i una sensibilitat diferent del Consell». La nova norma també ha de donar resposta als nous convenis amb altres organismes locals o estrangers, entre altres qüestions. 

Servei de metges preferents

Benazet va anunciar ahir que 48.000 usuaris ja han escollit el seu metge preferent, una xifra que «suposa gairebé el 65% de tota la població». El ministre va animar a la societat a fer aquest pas i va recordar que a partir de l’1 de gener del 2020 entraran en vigor els nous percentatges de copagament en les tarifes mèdiques i només aquells que han accedit a la via preferent, seguiran gaudint dels reembossaments més alts.  

PUBLICITAT
PUBLICITAT