PUBLICITAT

Andorra la Vella

La passarel·la de la plaça del Poble es culminarà l’estiu que ve

L’Executiu aprova el conveni amb Casa Molines per la cessió de terrenys privats a la zona de construcció

Per Laura Cugat Ruiz

El ministre Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrada ahir.
El ministre Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrada ahir. | SFGA/CEsteve

El Govern ha aconseguit desencallar el projecte aturat de la construcció de la passarel·la entre la plaça del Poble i el nou edifici del Consell General, a través del carrer de la Vall, a Andorra la Vella. El ministre Portaveu, Eric Jover, va confirmar ahir en el marc de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que la infraestructura es posarà en funcionament a partir de l’estiu vinent. El mateix també va aclarir que «seran sis mesos d’obres i en les properes setmanes començaran els treballs de construcció». El punt d’inflexió rau en el fet que l’Executiu va aprovar ahir el conveni amb Casa Molines per a la cessió dels terrenys privats necessaris per continuar la construcció de la passarel·la, aturada l’any passat. 

La realització d’aquesta obra respon al compromís adquirit per l’Executiu, mitjançant el conveni signat el 17 de febrer del 2010 entre el Consell General, el Govern i el comú d’Andorra la Vella, d’assumir íntegrament les despeses de la construcció. La propera data rellevant és el 7 de novembre del 2018, moment en què el Govern va adjudicar l’obra a l’empresa Construccions Modernes, per un import de 631.986,64 euros. Una vegada iniciats els treballs es va tenir coneixement que una part del terreny on s’ha de situar la base de la pila de suport de la passarel·la, que es considerava de titularitat pública, era de propietat privada.

El Govern constata en un comunicat que per la singularitat tècnica de l’obra, es va constatar la impossibilitat de modificar la ubicació de la base de la pila, motiu pel qual l’Executiu va contactar amb la propietat i s’ha arribat a una proposta de conveni, amb la qual els propietaris han manifestat el seu acord, que contempla l’adquisició per part del Govern de 28,46 metres quadrats amb un cost de 29.714,77 euros. La parcel·la de terreny que s’ha adquirit està situada al casc antic d’Andorra la Vella, entre el carrer de la Vall i el carrer Doctor Vilanova.

Detalls de la infraestructura

Està previst que la passarel·la, d’ús exclusiu per a vianants, tingui una longitud de 29,5 metres i una amplada de 4 metres. Serà una estructura metàl·lica tancada, realitzada amb acer. L’estructura es recolzarà en una columna central fonamentada en un base de formigó ancorada al terreny. 

Les tarifes del Túnel d’Envalira s’incrementen un 0,5% per l’IPC

El Consell de Ministres va aprovar ahir les tarifes del túnel d’Envalira per a l’any 2020 presentades per Túnel d’Envalira S.A. Segons informa el Govern, els preus s’actualitzen en un 0,49% com a resultat de l’aplicació de la fórmula de càlcul establerta en el contracte de concessió, que té en compte l’IPC interanual corresponent al mes d’octubre. Les tarifes s’arrodoneixen a 10 cèntims per evitar canvis de cèntims d’euro. Fruit de l’arrodoniment, en tres de les classes el preu augmenta i en dues es manté. En primer lloc, pel que fa als vehicles lleugers i vehicles amb remolc (alçada menor o igual a 2 metres i pes menor o igual a 3,5 tones), el preu es manté a 6,80 euros.

En segon lloc, pel que fa a vehicles intermedis com ara furgonetes i vehicles amb remolc (alçada compresa entre 2 i 3 metres i pes menor o igual a 3,5 tones), el preu  passa dels 11,90 euros a 12. En el cas dels vehicles pesants i autocars (alçada superior a 3 metres o pes superior a 3,5 tones), el preu estava a 13,60 euros i ara se li sumen 10 cèntims més. En quart lloc, respecte als vehicles pesants i autocars (alçada superior a 3 metres o pes superior a 3,5 tones), el preu passa de 17 a 17,10 euros. Per últim, la cinquena tarifa correspon als vehicles de 2 o 3 rodes com ara motos o sidecars i, en aquest cas,  el preu també es manté a 4,10 euros. 

Stop Violències rebutja reunir-se amb Espot 

El cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, es van reunir dimarts amb l’Associació de Dones d’Andorra i Acció Feminista. El ministre Portaveu, Eric Jover, va argumentar ahir que «es van convidar a les tres associacions feministes del país, inclosa Stop Violències, però aquesta no va considerar oportú venir a la reunió». La trobada es va emmarcar en les reunions de treball impulsades des de l’Executiu i iniciades el mes d’agost passat. La nova reunió es farà en les properes setmanes.

Avaria de 20 minuts en el forn incinerador

El ministre Portaveu, Eric Jover, va explicar en la sessió de debat de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que ahir va haver-hi un avaria en el software del forn incinerador que va provocar retards de 20 minuts en el procés de sortida d’uns camions. Jover va puntualitzar que els problemes del programari del centre «han impedit rebre correus electrònics», com ara el missatge que informava sobre les guies d’exportació que necessitaven els camions. Una vegada es van obtenir les guies, es va reprendre el funcionament normal. 

La fuga de la presó, en fase d’instrucció 

Dos dies després de notificar-se les obertures d’expedients disciplinaris al Centre Penitenciari per la fuga del pres el 29 d’octubre, el ministre Portaveu, Eric Jover, va informar ahir que aquests responen a l’auditoria interna i que ara «tots els elements estan en fase d’instrucció, etapa en què els expedients s’han de validar». En aquest període, Jover va apuntar que «poden aparèixer més detalls». El ministre va informar que l’auditoria externa, que servirà per fer una revisió general del centre, finalitzarà el proper mes de febrer. 

Import de 150 milions d’euros al deute públic 

El Consell de Ministres va aprovar ahir una emissió de deute públic a llarg termini del Principat per un import de 150.000.000 euros, en la modalitat de bons, a l’empara del quart programa d’emissió de deute públic aprovat el passat 8 de maig. El ministre Portaveu, Eric Jover, va apuntar que el Govern, atesa la necessitat de captar nous fons que permetin el refinançament de l’endeutament, té la voluntat de continuar diversificant les fonts de finançament de l’Estat i gestionar el deute públic. 

Aprovades les targetes Magna i Blava

A proposta del titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, el Consell de Ministres va aprovar ahir el reglament de la targeta Magna i el de la targeta Blava. La targeta Magna està destinada a la gent gran i permet l’accés a diferents prestacions, serveis i avantatges públics o privats. La targeta Blava està creada perquè les persones amb una discapacitat reconeguda per la Comissió Nacional de Valoració (Conava) puguin gaudir de determinats serveis i avantatges públics o privats. En ambdós casos, es gaudeix del  transport públic nacional gratuït. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT