La Massana
La Massana inaugura el compte enrere de la 10a Copa del Món
La prova es disputarà del 24 al 26 de gener amb la novetat que la individual es farà al Comapedrosa
Els organitzadors de la Copa el Món van iniciar oficialment ahir el compte enrere per a la 10a edició que l’esdeveniment mundial celebrarà al Principat d’Andorra, del 24 al 26 de gener del 2020. Andorra rebrà durant tres dies als millors corredors d’elit en la modalitat d’esquí de muntanya. La primera cursa, la Individual Race, ve acompanyada de novetats, ja que aquesta, si la meteorologia ho permet, arribarà fins al Comapedrosa, el pic més alt d’Andorra. Aquesta prova es caracteritza per ser una de les més tècniques i amb més desnivell. El segon dia, el diumenge 26 de gener tindrà lloc la cursa vertical, la tradicional cursa que es realitza integralment per pista d’esquí, la qual cosa permet als esportistes donar el 100% sense que es generi cap interferència durant la progressió.
La prova individual es disputarà al Comapedrosa, un emplaçament complicat per la meteorologia
La Copa del Món d’esquí de muntanya ISMF es prepara per a la 10a edició al Principat, però Arinsal compta amb una llarga trajectòria en grans cites, ja que des de l’any 1996 ha portat dues Copes d’Europa, uns Campionats del Món i 10 edicions de la Copa del Món. En aquest sentit, el cònsol major de la parròquia, David Baró, va destacar el treball que es fa des de la Massana per portar-hi els millors esdeveniments esportius, la qual cosa ajuda a dinamitzar el territori durant tot l’any. En aquest sentit, va indicar, que les copes del món que se celebren a la parròquia «contribueixen a desestacionalitzar l’oferta» i són un reclam molt important. Per la seva banda, el president de la Federació Andorrana de Muntanyisme, Jaume Esteve, va posar en relleu que les proves que se celebren al Principat són les que més interès desperten per al públic: «Són les que més visites tenen a l’streaming, la qual cosa significa que s’estan fent les coses bé».
Un canvi d’ubicació
En la part més tècnica de la presentació, el director tècnic de la cursa, Carlo Ferrari, va explicar el recorregut de les proves, amb la Individual com a gran novetat que, en comptes de disputar-se a Arcalís, es farà al sostre d’Andorra. Aquest fet suposa un gran repte perquè, segons va indicar, «per la meva experiència a la muntanya crec que tenim un 40% de probabilitats de fer el recorregut inicial».
Ferrari: «Per la meva experiència a la muntanya, crec que tenim un 40% de probabilitats de fer el recorregut inicial»
«Sí que és cert que Arcalís té aquest amfiteatre que era perfecte per la Copa del Món, aquí tenim un terreny diferent, que per a nosaltres és un repte. Tot i això, el gran avantatge que tenim és que la sortida i l’arribada de la prova és la mateixa que a la Vertical, i això és un punt important a nivell logístic. D’altra banda, a nivell de la prova individual, el sector del Comapedrosa és un terreny completament verge i, si tenim la sort de tenir un bon dia, serà impressionant. Sinó, tenim pensats tres recorreguts alternatius, com el del coll de la Botella. Això ens dona un marge d’actuació molt gran. També tenim una opció dins de l’estació», afegia. A més, va recordar que el Principat ha estat present en l’evolució de la Copa del Món al llarg dels anys i va voler assenyalar que la del Principat és «una de les millors organitzacions».
Areny: «He d’organitzar la meva temporada per poder arribar amb un pic de forma a la Comapedrosa i un altre pic per Itàlia»
Per la seva part, Josep Marticella, director general de Vallnord-Pal Arinsal, va destacar la feina que fan els voluntaris de la Comapedrosa Andorra en la seva organització i va posar en relleu que «no hi ha cap territori ni estació que tingui dues copes del món, a l’estiu i a l’hivern». Quant al canvi d’ubicació va considerar que «fa molts anys que treballem amb la cursa vertical, que està molt reconeguda a nivell mundial, i sortia la necessitat d’intentar buscar una ubicació que encabís les dues proves. Arinsal és el lloc ideal perquè tenim el Comapedrosa, un paratge que s’adiu a les característiques i necessitats d’un circuit de la Copa del Món i que, a més, està a tocar d’una estació amb tota mena de serves i infraestructures, i d’un poble. S’alineen una sèrie de factors que fan que aquest sigui el lloc triat per la federació», exposava
Els participants
Ferrari també va aprofitar per destacar que «els esportistes d’elit no fallen mai». Qui segur que no fallarà és el corredor més icònic de la FAM, Xavier Areny. Tot i que aquest any ha decidit apostar més per la seva carrera professional, el corredor té marcada la data en vermell al calendari: «Hauré d’organitzar la meva temporada per poder arribar amb un pic de forma a la Comapederosa i un altre pic per Itàlia. Si cal tornar l’any que ve, ho farem però ara prioritzo la formació».
Una prova sostenible
El cap de Govern i President d’Honor de Comapedrosa Andorra, Xavier Espot, va manifestar l’orgull que suposa per al país l’organització d’esdeveniments internacionals, la qual cosa contribueix al fet de «fer d’Andorra una parada obligatòria» de l’esport de muntanya. Tanmateix, va destacar que la prova s’organitza seguint uns principis de sostenibilitat que van de la mà amb les polítiques ambientals que aplica el Govern al país per tal d’assolir els objectius que les Nacions Unides han marcat per al 2030.