Canillo
La inestabilitat política a l’Amèrica Llatina condiciona la Cimera
Dels 22 països representats a la trobada, només hi assisteixen sis ministres i tres viceministres
El convuls ambient que afecta a diversos països llatinoamericans presagiava que la I Reunió Iberoamericana de Ministres d’Afers Exteriors, que es va celebrar ahir a Soldeu sota un gran dispositiu de seguretat, adoptaria un marcat to polític en detriment de les estratègies de cooperació que persegueix la cimera. En aquest sentit, dels 22 països representats a la trobada només van assistir-hi sis ministres (Andorra, Espanya, Portugal, Nicaragua, Guatemala i República Dominicana) i tres viceministres (Veneçuela, Panamà, Bolívia).
El ministre d’Afers Exteriors espanyol en funcions, Josep Borrell, va remarcar que no és «fàcil» fer venir a Andorra representants de tots els països tenint en compte que «Iberoamèrica passa per una situació complicada», raó per la qual va aplaudir «l’esforç extraordinari» del Principat per celebrar la Cimera Iberoamericana. A més, Borrell va afegir que, arran d’algunes intervencions de representants de Bolívia, Cuba o Veneçuela, la trobada va adquirir un caire «molt polític tot i que no estava previst».
El clima d’insurrecció estudiantil a Xile, la crisis institucional a Bolívia, la inestabilitat política de Veneçuela o l’aturada de país a Colòmbia són alguns dels múltiples exemples que van emmarcar la I Reunió Iberoamericana de Ministres d’Afers Exteriors. «No hi ha cap dubte que en aquest diàleg s’han mostrat diferències essencials entre els països, que no són menors. Però al mateix temps tots han refermat el seu compromís per seguir treballant a l’espai Iberoamericà», va destacar la secretaria general iberoamericana, Rebeca Grynspan.
Amb tot, Grynspan va posar en valor «l’esperit constructiu i de diàleg que ha prevalgut malgrat les dificultats de la regió que tots coneixem» a l’hora de consensuar 48 punts –que hauran de ser refermats a la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern que acollirà el Principat al novembre de 2020– relatius al benestar dels ciutadans, a l’igualtat de gènere, l’educació i la cultura, entre d’altres.
«Els països han manifestat que volen seguir treballant en la Cimera Iberoamericana sota el lideratge d’Andorra malgrat les diferències i donant suport a allò que ens uneix per poder seguir endavant», va destacar Grynspan. D’aquesta manera, la secretaria general iberoamericana va assegurar que «avui surt reforçat l’espai iberoamericà i li ho debem a l’excel·lent treball dels equips d’Andorra».
Altres acords
D’altra banda, durant la roda de premsa posterior a la trobada, Grynspan va anunciar que durant la propera Cimera de Caps d’Estat i de Govern s’aprovarà l’ estratègia iberoamericana d’innovació, en consonància amb el lema Innovació per al desenvolupament sostenible – Objectiu 2030. Així mateix, Grynspan també va avançar que la candidatura de la República Dominicana ha estat validada per celebrar la 28 Cimera Iberoamericana, que tindrà lloc al 2022. Per últim, Grynspan va recordar que el proper mes de març Andorra acollirà la reunió ministerial de Medi Ambient, que serà la primera després de més deu anys d’absència a la Cimera.