PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Unes 50 persones es manifesten en contra la violència de gènere

Es reclamen més dades, més recursos i més mesures de prevenció

Per Laura Cugat Ruiz

Manifestació en contra la violència masclista, ahir a Andorra la Vella.
Manifestació en contra la violència masclista, ahir a Andorra la Vella. | Maricel Blanch

En el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que es va celebrar ahir, Stop Violències va organitzar una sèrie d’actes al vespre que van acabar amb una manifestació que va recórrer l’avinguda Meritxell  on van participar una cinquantena de persones. Una de les idees que més es van posar sobre la taula és la manca de dades reals en tots els sentits, la falta de recursos i d’especialistes per abordar els casos de violència masclista i també la necessitat d’una major conscienciació i sensibilització cap a la societat, sobretot a partir de l’educació dels més joves. Malgrat els esforços que el departament d’Igualtat està invertint, es reivindiquen més mesures d’acció i de prevenció. 

La primera activitat va començar a les set del vespre amb un taller de confecció de cartells, on es podien llegir missatges com 25N Andorra. Prou violències, #avortarem, El meu cos, les meves decisions, no vull la tutela de l’Estat ni l’església o Som la veu de les que ja no estan. Aquests cartells van acompanyar la marxa per l’avinguda Meritxell, on es van pronunciar lemes com ara Visca, visca, visca, la lluita feminista, No ens miris, suma-t’hi o No som histèriques, estem cabrejades.

La portaveu d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés, va mostrar un recull de dades que des de l’associació havien fet a partir de xifres de la Policia, ressaltant que «tenim 52 casos de violència masclista durant el 2019», subratllant que «com no s’estan recollint bé les dades, tampoc es fan bones polítiques de prevenció i sensibilització, i no hi ha serveis suficients, per exemple, no hi ha una atenció a les violències sexuals a arreu del país». En aquest sentit, M. Cortés va ressaltar que «hauria d’haver-hi un equip per parròquia que es coordinés amb un servei central».

En el moment de llegir el manifest, la portaveu del col·lectiu feminista va subratllar que «parlar no és delicte. Volem una Andorra millor, ja que no estem en una democràcia sinó en una teocràcia. Volem drets per a totes, serveis específics, que s’acabi la precarietat femenina i que es despenalitzi l’avortament». 

Més veus reivindicatives

La secretària d’Acció Feminista, Aurora Baena, va remarcar que cal treballar «en la prevenció i l’educació, ja que és bàsic repensar la manera com s’està educant als joves. La prevenció també es pot fer formant a professionals i adquirint una mirada de gènere més conscient, no només en la violència explícita sinó en les microviolències o micromasclismes que són els que sustenten aquesta violència més grossa i que tot sovint no sabem detectar, ni homes ni dones». Dues joves andorranes van defensar que «la lluita feminista a Andorra es comença a moure ara, no és una lluita contra els homes sinó per la igualtat, també és una lluita contra el patriarcat i el capitalisme». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT