PUBLICITAT

Pena de fins a un any de presó per vendre alcohol a menors

Els grups de la coalició del Govern també proposen multar amb fins a 3.000 euros per conduir begut

Per El Periòdic

33 Els consellers que formen l’Executiu durant la presentació al Consell General.
33 Els consellers que formen l’Executiu durant la presentació al Consell General. | DA.

La nova proposició de Llei de seguretat ciutadana ja està sobre la taula. Els grups que donen suport a la coalició del Govern (DA, L’A i CC) van presentar en roda de premsa les noves mesures per tractar de regular i limitar el famós ‘botellón’, després de les passades festes majors de Sant Julià de Lòria que van finalitzar amb enfrontaments entre els cossos de seguretat i joves.

Així, la nova proposta significa una modificació de l’anterior llei de seguretat, amb les grans novetats que la venda i cessió d’alcohol a menors significarà un delicte de tipus penal i no una sanció administrativa com anteriorment. Així, el Codi Penal comprendrà penes de fins a 6.000 euros i un any de presó o arrest en el cas de la venta i de fins a 1.000 euros i un any d’arrest en la cessió d’alcohol a menors per mitjà d’acords econòmics o altres derivats.

A més, la modificació de llei té la intenció «d’aportar claredat a alguns conceptes que abans permetien un marge discrecional d’interpretació», segons la representant del grup Liberals, Eva López.En aquest línea, la norma delimita els espais de consum de begudes alcòholiques a espais públics d’ús privatiu com terrasses, exterioris i altres zones similars i a espais públics habilitats amb motiu de festes populars, comunals, estatals o esdeveniments públics o privats autoritzats.
D’aquesta manera, Eva López va afegir que «la llei preveu espais públics delimitats, així que no concretarà en cada esdeveniment festiu que es faci on es podran consumir aquest tipus de begudes, sinó que haurà de ser l’esdeveniment, parròquia o festa estatal en cada cas qui limiti l’espai on s’haurà de fer, no la llei mateixa».

Acció contra les drogues

L’alcohol va ser el protagonista de la roda de premsa, però també hi va haver espai per posar el focus en el consum de drogues, un aspecte que conjuntament es veu modificat en aquesta nova proposició de llei. Pel que fa a aquest tipus de substàncies, ara la pena d’arrest o presó anirà sempre acompanyada d’una sanció econòmica, que en el cas del cànnabis pot anar dels 500 als 1.000 euros i en ells casos de la resta de drogues més tòxiques, de 1.000 a 2.000 euros.

Mes enllà, un dels aspectes tractats durant la roda de premsa d’ahir dilluns va ser l’increment del consum d’alcohol i drogues entre els menors i, especialment, entre els més joves. Malgrat no presentar dades d’atenció als menors ni de despesa en neteja de carrers, els tres consellers van reconèixer que han notat un increment en ambdós camps.

En aquest sentit, el representant de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, va declarar que «aquesta proposta fa incís en la llavor més important: la de prevenció. El jovent ha de tenir clar els efectes adversos de les drogues i l’alcohol en el seu desenvolupament». En la mateixa línia, Eva López va detallar que «els fets denoten un increment en el consum d’alcohol en menors molt joves. Hem vist casos de nens de 12 anys consumint drogues i begudes alcohòliques al carrer. Cal actuar ràpid».
Segons van declarar els parlamentaris, també han observat un augment del consum de substàncies en conductors professionals, encara que avisen que no volen que hi hagi una alarma general.

Per aquest motiu, en el cas de conducció sota els efectes d’alcohol o drogues, s’afegeix una sanció econòmica que pot anar dels 600 als 3.000 euros. El conseller general de DA, Joan Carles Ramos, va declarar que «s’han augmentat sancions per refús de prova d’alcoholèmia o tòxics i de conducció temerària». Negar-se a fer la prova de consum d’alcohol o drogues o la conducció temerària, significarà penes econòmiques que en el cas dels conductors professionals poden estar entre els 3.000 i els 6.000 euros.

D’aquesta manera, Ramos va declarar que «el partit demòcrata sap que aquestes mesures no són suficients. Considerem que s’ha de fer un esforç de pedagogia, ja que l’alcohol està molt arrelat a la nostra cultura i societat».

Els tres grups parlamentaris planegen completar aquesta llei amb un avenç en el Pla Nacional de Drogodependència, ja que l’educació és la millor eina per canviar la situació.Carles Naudi va concloure afirmant que «hi ha espai per la festa, per passar-ho bé en els llocs habilitats; però no per trencar l’harmonia del veïns d’Andorra».

PUBLICITAT
PUBLICITAT