PUBLICITAT

Escaldes aprova un pressupost de 22 milions per a l'any que ve

  • Els comptes preveuen un superàvit de 428.000 euros i deixar l'endeutament en 36,5 milions
EVA ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una sessió del Consell de Comú d'Escaldes-Engordany Foto: COMÚ D'ESCALDES-ENGORDANY

El Comú d'Escaldes-Engordany va aprovar ahir, amb l'abstenció del conseller del PS, un pressupost de 22 milions d'euros per a l'any que ve, que preveu un superàvit de 428.000 euros. Aquests comptes situen l'endeutament comunal del 2011 en 36,5 milions d'euros, una xifra que està clarament per sota dels 51,7 milions d'euros en què se situa el límit d'endeutament de la corporació comunal per a l'any vinent. El capítol d'inversions reals és d'1,57 milions d'euros, uns diners que es destinaran a acabar les obres del Centre d'Interpretació de la Vall del Madriu i el seu entorn, així com de la quarta fase de l'avinguda de Carlemany.

El pressupost d'Escaldes-Engordany per a l'exercici 2011 és inferior al d'aquest any en 5 milions d'euros. De fet, les inversions han passat d'una previsió de 6,17 milions d'euros a 1,58 milions. En aquest sentit, el cònsol Antoni Martí va voler remarcar que, en aquests moments, s'està arribant al final de les obres programades per a aquest moment, fet pel qual el gruix d'inversions ja es van fer en exercicis anteriors. «Les obres es programen i, com que un mandat dura el que dura, la inversió es distribueix de manera que no quedin obres a mig fer», va assegurar Martí.

El mandatari escaldenc va subratllar que, en els dos darrers mandats, la inversió del Comú ha estat de 61,9 milions d'euros, cosa que suposa una mitjana d'inversió anual de 7,7 milions d'euros. «En els darrers set anys, hem fet una forta inversió, més de 60 milions d'euros per ser exactes, fet que ha significat una gran transformació i modernització de la parròquia», va dir.

Una bona part de la inversió de l'any que ve anirà destinada «a continuar amb la revitalització i millora de la part alta de la parròquia, amb la finalització de les obres de l'edifici que acollirà el Centre d'Interpretació de la Vall del Madriu, de la plaça-pont i l'ampliació del passeig del riu, així com al projecte museològic i museogràfic que ha de fornir el contingut del Centre d'Interpretació», tal com va informar la majoria comunal. Igualment, la previsió de l'equip de govern és acabar els treballs de remodelació i embelliment de la quarta fase de l'avinguda de Carlemany, concretament els trams que estan situats a la part alta de la parròquia.

Una altra inversió prevista per a l'any que ve és el trasllat de la deixalleria de l'avinguda del Pessebre a una nau de la zona industrial del Pont de la Tosca. Aquest projecte, fruit de la signatura d'un conveni de cessió anticipada, permetrà enderrocar l'actual deixalleria i destinar el terreny a noves places d'aparcament. A més, els comptes preveuen l'adjudicació dels treballs d'elaboració del cadastre, tal com estableix la Llei de finances comunals.

Els comptes mantenen igualment les partides socials. En aquest sentit, hi haurà una partida de 5,2 milions d'euros adreçada al Servei d'Ajut a Domicili (SAD), el servei de menjador per a la gent gran, l'Espai Lleure, els esports d'estiu i joventut. El Comú ha constatat un creixement constant de la demanda del SAD.

Ingressos i despesa / Pel que fa als ingressos, Martí va destacar que els comptes són «prudents», ja que es calcula que les entrades patiran una disminució de l'11,38%.

D'altra banda, quant a les despeses de funcionament, el Comú opta per seguir una línia de contenció, de manera que les despeses de personal es reduiran un 1,49% i les de consum i béns corrents, un 6,08%. El cònsol va destacar que s'aplicarà un augment de l'IPC sobre el salari base del personal funcionari i contractual, mentre que el sou dels càrrecs de confiança, directors i polítics quedaran congelats.

Des de l'oposició, el conseller socialdemòcrata Francesc Casals va admetre que, als comptes, hi ha «bastanta contenció». Casals es va mostrar satisfet pel fet que el Museu de l'Aigua plantejat per Unió del Poble s'hagi anat reconvertint progressivament en el Centre d'Interpretacio del Madria que havia proposat el PS. Aquest és justament un dels motius «per no votar en contra» dels pressupostos presentats per la majoria.

Ara bé, el conseller de l'oposició va estar d'acord amb Martí que els comptes comunals són el reflex d'una voluntat política i uns compromisos electorals concrets, en aquest cas no compartits. És per això que Casals va optar per l'abstenció.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT