PUBLICITAT

Acord per donar sang de cordó umbilical

  • El programa de cooperació compta amb 56 maternitats adherides, procedents de sis CC.AA i ara també Andorra
EL PERIÒDIC
BARCELONA

El Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar ahir l'acord que permetrà donar sang de cordó umbilical a Andorra. Aquesta aprovació parteix del conveni signat entre el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Salut, Benestar, Família i Habitatge del govern andorrà.

D'aquesta manera, el Principat s'incorpora al Programa Concòrdia, un pla cooperatiu interterritorial per a la donació de sang de cordó umbilical. Aquest programa compta amb 56 maternitats adherides, procedents de sis comunitats autònomes (Balears, Aragó, Navarra, Extremadura i Cantàbria) i des d'ahir també d'Andorra.

Aquestes maternitats treballen conjuntament amb procediments operatius, metodologia i criteris únics, d'acord amb els estàndards de qualitat internacionals FACT/ NETCORD, i segons el Comité Conjunto de Acreditación.

Els objectius principals de l'acord signat ahir són desenvolupar un programa que permeti obtenir unitats de sang de cordó umbilical al Principat, a través de donacions altruistes, així com sensibilitzar la societat andorrana. Per tal de tirar endavant aquest acord, s'aportarà la formació necessària als professionals sanitaris (com ara ginecòlegs i llevadores), i es dotarà dels recursos tècnics i materials necessaris per obtenir les donacions.

Totes les dones que vulguin adherir-se a aquest programa hauran d'acudir a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, la maternitat on es durà a terme la recollida de sang de cordó a Andorra. Les unitats de sang de cordó umbilical s'enviaran al Banc de Sang i Teixits.

Aquest banc, que gestiona el programa de cordó, compta amb 13.000 unitats emmagatzemades a la seva seu central a Barcelona i aquest 2010 ha fet 225 trasplantaments. L'any 2009, Concòrdia es va consolidar com el banc de cordó amb més trasplantaments a Europa.

Geli proposa un cara a cara a Andorra / D'altra banda, la consellera de Salut de la Generalitat i número dos del PSC a Girona, Marina Geli, va proposar ahir al seu Twitter l'opció de fer el cara a cara entre Mas i Montilla en una televisió privada, o bé a al Principat. La candidata socialista va manifestar que «ha d'haver-hi un cara a cara» i seguidament va qüestionar si havia de ser «en una privada o a Andorra. Segons Geli, «és necessari confrontar projectes i formes de governar entre Montilla i Mas».

La consellera del PSC va reaccionar d'aquesta manera a la decisió de la Junta Electoral de Barcelona de prohibir el debat, que va obligar a anular aquest cara a cara, previst per ahir a la televisió pública de Catalunya. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT