PUBLICITAT

Andorra la Vella

Enriquiment transfronter a través de les festes del foc

L’entrada a la llista de la Unesco dona un impuls a les falles

Per El Periòdic

Conferència realitzada en la primera jornada del Simposi internacional de focs festius de la Mediterrània.
Conferència realitzada en la primera jornada del Simposi internacional de focs festius de la Mediterrània. | ANA

La quarta edició del Simposi internacional de focs festius de la Mediterrània va iniciar-se ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Sota el títol Les simbologies i els rituals al voltant del foc, va arrencar un esdeveniment amb representants de diverses institucions de diferents països que permetran que es puguin viure fins diumenge jornades d’intercanvi cultural i d’experiències a través de les festes del foc. 

Els tres àmbits principals que es tocaran en aquest simposi són la salvaguarda i el reconeixement de les festes del foc, les recerques realitzades en els darrers anys i el fet de compartir coneixements i experiències. Els pròxims dies les falles compliran quatre anys d’ençà que van ser declarades Patrimoni immaterial de la Unesco. Aquesta tradició s’estén per tot el Pirineu i és una mostra de les relacions existents a través de la serralada muntanyosa i els seus voltants. La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va destacar la importància que va tenir el multilateralisme pel reconeixement internacional de les falles, amb la intervenció de tres països –Andorra, Espanya i França–, remarcant que al Principat van ser «molt sensibles en aquesta aposta perquè més d’un país en donés suport». La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Blasco, destacava que aquest simposi mostra l’agermanament existent entre diversos pobles, demostrant que «és un exemple clar de què la cultura no té fronteres». 

Vàries parròquies compten amb falles. Andorra la Vella les va recuperar fa pocs anys. De seguida la gent s’ho va agafar com a seu i la població hi participa quan el foc dels fallaires fa acte de presència. La tradició de les falles al Principat centraran bona part de les conferències programades. Albert Roig, representant de la taula nacional de falles de les valls d’Andorra, va subratllar que aquestes trobades permeten donar a conèixer aquesta activitat, a més de materialitzar una transmissió del coneixement, perquè «entre nosaltres ens puguem enriquir mútuament», exposava, permetent que «puguin sorgir idees sobre com millorar la festa del foc».

PUBLICITAT
PUBLICITAT