PUBLICITAT

Andorra la Vella

La reconstrucció dels Serradells costarà prop de 7 milions d’euros

El pèrits xifren els danys en 6,2 milions d’euros i els 800.000 euros restants s’invertiran en millores

Per Adrià Esteban

33 La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, compareix en roda de premsa acompanyada del cònsol menor, Miquel Canturri, i la cap de l’àrea d’Urbanisme, María Victoria Cobo.
33 La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, compareix en roda de premsa acompanyada del cònsol menor, Miquel Canturri, i la cap de l’àrea d’Urbanisme, María Victoria Cobo. | MARICEL BLANCH

Un any després, l’interior de la piscina dels Serradells «està igual que el dia de l’incendi». En aquests termes es va expressar ahir la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, durant la roda de premsa commemorativa de l’efemèride. Durant aquest «llarg i feixuc» lapse de temps s’han realitzat tot tipus d’estudis i proves  que han permès concloure que la despesa estimada per a reconstruir el Centre Esportiu dels Serradells costarà prop de 7 milions d’euros. «No podem esperar més», va admetre Marsol, qui celebrarà la setmana que ve una sessió de comú per aprovar la convocatòria d’un concurs de reforma de les malmeses instal·lacions. Ara bé, la responsabilitat d’adjudicar la licitació recaurà en la corporació sorgida dels resultats electorals del proper 15 de desembre. 

«El que fem nosaltres és aplanar el camí perquè la propera corporació, si vol reconstruir els Serradells, pugui al cap de 15 dies obrir els plecs i prendre la decisió que cregui», va afirmar la cònsol major, partidària d’iniciar al febrer unes obres que tindrien una duració aproximada de 14 mesos amb la vista posada als Jocs dels Petits Estats. 

El peritatge i les despeses

Un dels obstacles que han impedit haver endegat abans aquest procés de reconstrucció ha estat l’estira i arronsa amb les asseguradores a l’hora de definir la cobertura del sinistre. No obstant això, el comú va exposar que des del passat 8 de novembre totes les parts implicades han rebut «i validat» un peritatge que xifra en 6,2 milions d’euros els danys i perjudicis causats per l’incendi. «No hi ha d’haver cap problema perquè es cobri l’import aquest», va sostenir Marsol. Amb tot, la realitat és que les negociacions encara no estan tancades i romanen esculls per arribar a un acord.

Aparentment hi ha un consens entre els assessors del comú i a l’asseguradora de Progec –l’empresa adjudicatària que s’estava encarregant de dur a terme els treballs de soldadura quan es va originar el foc–que balla al voltant dels 5 milions d’euros. Dit això, l’entrellat que distancia actualment als dos interlocutors radica en el cost de la remodelació de la façana que s’estava executant en el moment del sinistre, d’un valor aproximat d’1 milió d’euros. «És l’únic problema que tenim», va dir Marsol. Precisament a l’informe policial se’n responsabilitza a Progrec com a causant de l’incendi, però l’empresa adjudicatària esgrimeix que ells es van limitar a complir el plec de bases i que el comú disposa d’una pòlissa d’assegurances de tot l’edifici. 

Per la seva banda, Marsol va argumentar que, segons la Llei de Contractació Pública, l’empresa contractista se n’ha de fer càrrec dels possibles riscos que es derivin de l’adjudicació. «El valor d’aquella obra no estava recepcionada pel comú i és aquesta empresa qui ha d’acabar assumint els costos», va manifestar la cònsol. En aquest sentit, Marsol va dibuixar dos escenaris; que primer sigui l’assegurança del comú qui aboni la despesa per després reclamar-ho a l’empresa o que directament assumeixi els costos Projec.

A l’espera de conèixer la resolució d’aquest afer, està previst que dilluns arribin informes jurídics per ambdues parts que ajudin a desencallar el desenllaç d’aquesta història. En qualsevol cas, Marsol va deixar clar que preferiria «evitar els tribunals», tot i que es va mantenir ferma en la posició de «defensar l’interés de la ciutadania a recuperar tot el cost dels Serradells». D’altra banda, la màxima autoritat de la corporació va avançar que dels 6,2 milions d’euros del peritatge ja n’hi ha prop de 420.000 que ja han retornat a les arques del comú, en concepte de les tasques de neteja efectuades en el darrer any i relatives a algunes de les dependències del centre alienes a la piscina. 

Les millores de remodelació

D’altra banda, la cap d’àrea d’Urbanisme, María Victoria Cobo, va explicar que dels 7 milions d’euros totals que costarà la reconstrucció dels Serradells n’hi ha prop de 800.000 que correspondran a treballs de remodelació dissociats de les causes del incendi. «El projecte el podríem haver fet reposant exactament les mateixes instal·lacions que teníem però al analitzar el compliment dels requisits d’avui en dia vam detectar que hi havia coses que es podien millorar», va detallar Cobo.

Sumat a l’ensurt de l’incendi, la modernització d’unes instal·lacions que compten amb quasi tres dècades de vida motivarà canvis en els elements d’aïllament tant de la façana com de la coberta. Així doncs, s’implementaran materials de base mineral més ignífugs com la llana de roca en detriment del poliestirè. A més, també s’ampliarà la dimensió de les finestres per oferir més llum natural, s’enrajolarà el vas de la piscina i es millorarà el sistema de climatització i filtratge de l’aigua. Per fer-ho efectiu tot plegat, el primer pas serà enderrocar no només aquelles parts cremades sinó també les que han estat exposades a altes temperatures fruit de l’incendi i que han alterat les condicions d’impermeabilitat de la piscina. 

Els perjudicis

Per últim, el comú va estimar que en els tres anys posteriors a l’incendi les pèrdues poden ascendir a 800.000 euros en concepte de disminucions d’abonats. «La piscina era un complement molt important i era un plus respecte a altres gimnasos», va reflexionar Marsol, qui va assegurar que aquesta quantitat també serà reclamada a l’empresa Projec. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT