PUBLICITAT

Andorra la Vella

Bartumeu recupera el «contraban legislatiu» que exerceix Demòcrates

Assenyala la introducció d’esmenes que no tenen res a veure amb el projecte de llei

Per Joan Josep Blasco

Cristina Montolio i Jaume Bartumeu, ahir
Cristina Montolio i Jaume Bartumeu, ahir | J.J.B.

En anteriors legislatures el president de Progresistes-SDP, Jaume Bartumeu, va emprar el terme «contraban legislatiu» a aquelles accions de DA per introduir canvis a les lleis aprofitant que es realitzaven en temes diferents. Aquest funcionament considera que es continua produint en la llei antiblanqueig. 

«DA va adoptar un procediment o una mala tècnica legislativa com és que en un text de llei on s’està tractant de cols, introduir-hi esmenes que parlen de naps, quan no es tracta de la mateixa matèria», assenyalava, «tenien per costum fer-ho per la via de la mateixa llei del pressupost, una cosa que no s’havia vist mai en tècnica legislativa andorrana ni en dret parlamentari. Aprofitant el debat del pressupost anaven modificant diversos textos de llei». En l’actualitat s’està «tornant a promoure en un projecte de llei que havia de parlar d’unes matèries no directament vinculades que sembla que només preocupen al fiscal. Es volien introduir esmenes que entenc que anaven més enllà del projecte de llei que està en tràmit».

Respecte a l’intent d’ampliació d’escoltes telefòniques mostra una «oposició frontal i radical a les propostes d’augment de control sobre les comunicacions privades de la ciutadania d’Andorra». Un fet que des del seu partit s’hi han resistit, ja que «durant vuit anys DA amb un ministre de l’Interior que ara és cap de Govern ha estat intentant per activa i per passiva augmentar el control de les comunicacions. A nosaltres ens ha trobat al davant», perquè «no ens ha semblat adequat i correcte de la manera que ho estaven fent». Bartumeu valora que «continuen en una línia que ens sembla perillosa per les llibertats», que es produeix perquè «s’han d’augmentar els controls sota la cobertura que ens hem d’adaptar a la normativa internacional contra el blanqueig de diners». No està en contra, però sí de com «ho volen fer». 

Pel que fa a les reunions mantingudes pel fiscal general, Alfons Alberca, amb consellers generals de DA, considera que «té el dret de fer-ho», però hi hauria d’haver hagut «tot l’arc parlamentari a l’entrevista, perquè si no s’obre una porta a interpretacions més o menys esbiaixades del que probablement es va dir en aquelles reunions» .

PUBLICITAT
PUBLICITAT