PUBLICITAT

La banca col·loca amb facilitat el deute públic emés pel Govern

  • Els clients valoren l'interès del producte i la garantia estatal, mentre que l'Executiu guanya en diversificació
J. R. BAIGES / M. RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El director de l'ABA, Antoni Armengol al centre. Foto: EL PERIÒDIC

Els 100 milions d'euros en lletres emeses per l'Executiu han gaudit d'un nivell d'èxit entre els clients dels diferents bancs que ha fet cobrir les expectatives i fins i tot superar-les lleugerament, segons van confirmar diferents fonts bancàries. De fet, ahir al matí es va tancar el termini de subscripció a aquesta emissió de deute públic, la primera realitzada en la història d'Andorra.

A l'espera que el Govern en faci el balanç definitiu, probablement avui, aquest alt nivell d'acceptació s'explica amb fets com ara la venda en un sol dia per part d'alguna entitat bancària de totes les lletres disponibles.

Els 100 milions d'euros en lletres del tresor havia estat distribuït entre els diferents bancs en base a l'últim anuari elaborat per l'Associació de Bancs d'Andorra (ABA). Crèdit Andorrà era l'entitat que comptava amb més, amb un total de 31,4 milions, mentre que Andbanc podia distribuir 26 milions més. En el cas de BIBM, aquesta entitat podia col·locar fins a 21,8 milions, mentre que BPA va comptar amb 16,8 i Banc Sabadell va tenir a l'abast dels clients particulars un total de 3,6 milions.

GARANTIA I INTERÈS / Segons les mateixes fonts, els inversors privats s'han interessat per aquesta iniciativa del Govern de diversificar el finançament des d'una perspectiva pràctica: la garantia, l'interès i el poc risc.

Mentre que el fet de tenir l'Estat com a garant de les lletres del tresor ha estat un fet que ha donat confiança als clients, un altre dels aspectes, també fonamental, ha estat l'interès superior a la majoria de productes al mercat financer. Concretament, en ser un tipus d'interès de l'euríbor més un 2% ha fet que, a l'espera que es confirmi la xifra final, aquesta rondi el 3,5%.

Tot això sumant el fet que el termini era únicament d'un any, amb la qual cosa la disponibilitat dels diners, tot i no ser instantània en cas de necessitat, sí que ha garantit a molts inversors privats la confiança suficient com per dipositar part del seu estalvi en aquest producte.

Així, independentment que els clients tinguessin contractats altres com ara dipòsits o fons d'inversió, els que finalment s'han interessat per la subscripció de les lletres del tresor han caminat cap a un objectiu similar al de l'estat: la diversificació.

DOS GUANYADORS / Mentre que els particulars han pogut diversificar la destinació del seu estalvi amb un producte atractiu, l'Estat ha diversificat el seu deute, que fins ara era únicament subscrit amb la banca. Els diners seran més cars, però la banca alleugerirà el seu pes del finançament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT