PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra acull el IV Simposi de Focs Festius de la Mediterrània

L’esdeveniment comença avui i acabarà el diumenge

Per El Periòdic

Un fallaire al centre antic d’Andorra la Vella, en una imatge de recurs.
Un fallaire al centre antic d’Andorra la Vella, en una imatge de recurs. | Eduard Comellas

El Centre Congressos d’Andorra la Vella acull a partir d’avui i fins diumenge el IV Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània amb l’emblema Les simbologies i els rituals al voltant del foc. El certamen, organitzat per la Societat Andorrana de Ciències, els Fallaires de les Valls d’Andorra i l’Institut Ramon Muntaner, s’estructura en tres àmbits: el del model de la salvaguarda, el de la recerca i el de l’associacionisme. Cadascun comptarà amb ponències i activitats sobre les diferents festes del foc que hi ha a l’arc mediterrani. 

Just quan es compleixen quatre anys des que la Unesco va incloure en la Llista representativa del Patrimoni cultural immaterial de la humanitat les falles dels Pirineus, aquestes tindran un paper predominant durant el transcurs dels tres dies de simposi amb diferents ponències, taules rodones, documentals, presentacions de llibres, exposicions i balls d’esbarts i d’orquestrina. 

La inauguració de l’esdeveniment tindrà lloc avui a les sis de la tarda i anirà a càrrec de les autoritats i els organitzadors: intervindran la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva; la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol; la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, M. Àngels Blasco; la presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), Àngels Mach, i la representant dels Fallaires d’Andorra, Marta Vidal. Tot seguit, hi haurà la ponència inaugural titulada Les falles d’Andorra 2015-2019. Bases per a la preservació, salvaguarda, divulgació i difusió de la festa, de la mà d’Albert Roig. L’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella, l’Esbart Lauredià i l’Esbart Valls del Nord oferiran l’espectacle Danses al voltant del foc que uneix els diferents balls que aquests esbarts fan en el marc de la cremada de falles de les seves parròquies. 

A banda de la ponència inaugural, el Principat també serà present en diferents activitats al llarg del dia de demà: Tere Mora explicarà què és i què representa la figura del fallaire major, partint de l’experiència d’haver estat la primera fallaire major de l’era moderna l’any 1997; Arnau Colominas donarà el punt de vista andorrà de la Flama del Canigó, i Domènec Bascompte parlarà sobre la Crema del mai de Canillo. A la tarda, hi haurà una taula rodona sobre associacionisme i cultura popular.

L’entorn pirinenc i més enllà

El simposi també compta amb la presència de persones vinculades amb les festes del foc de l’entorn, com ara del Pallars, Ribagorça, la Vall de Boí, Montanuy, Castanesa, Aneto, Vilaller, Isil, la Pobla de Segur, Arties, Les i Bagà, fins a representants de Comenge, a França, i de la regió de Puglia, a Itàlia. Pel que fa a les actuacions obertes a tot el públic, a banda dels esbarts, també actuarà l’Orquestrina Trama. Es projectaran 16 documentals i diumenge al matí es farà un seguit de presentacions de llibres editats al voltant de les festes del foc. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT