PUBLICITAT

Andorra la Vella

Jover defensa la intenció del fiscal de parlar amb consellers

El ministre afirma que cal «flexibilitzar» la manera de fer dels contactes

Per Laura Cugat Ruiz

Alberca intervé en l’obertura de l’any judicial, el 2018.
Alberca intervé en l’obertura de l’any judicial, el 2018. | Maricel Blanch

Respecte a la possible trobada del fiscal general, Alfons Alberca, amb un grup de consellers generals amb la pretensió de modificar el Codi de procediment penal incloent-hi dos articles nous que beneficiessin el ministeri públic en la resolució del cas BPA, el ministre Portaveu, Eric Jover, va defensar ahir en el marc de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la voluntat de diàleg d’Alberca argumentant que el més important de tot és la intenció del fiscal de reunir-se i parlar amb els actors implicats. 

En relació amb les circumstàncies, Jover va detallar ahir que «el més important és entendre la funció del poder legislatiu i els parlamentaris. Quan arriba una proposta, s’ha d’intentar parlar amb els actors implicats per entendre com es pot millorar la llei i procurar que el seu funcionament sigui el més adequat. Com més es reuneixen els parlamentaris amb les institucions públiques i privades, millor, aquesta és la feina del legislador». El mateix va remarcar a continuació que «hi ha moltes maneres d’establir contactes legislatius i el que hem de fer és oferir la màxima flexibilitat perquè es produeixin aquests contactes». Davant el dubte de si la figura del fiscal general està en discussió, la resposta de Jover va ser negativa. 

A tall de recordatori, el que pretenia Alberca amb els canvis en el Codi penal era poder incloure una sèrie de proves que el Tribunal Constitucional (TC) va deixar fora fa uns mesos en el marc de la sentència Campos. Els advocats defensors del cas BPA van fer arribar una carta a la síndica general, Roser Suñé, per informar-la dels fets i de la petició presentada al Consell Superior de Justícia (CSJ) per apartar del judici al fiscal general i al seu adjunt, Borja Aguado.

Pel que fa a la presumpta estratègia d’Alberca, la llei del Ministeri Fiscal dictamina que si la institució es vol posar en contacte amb el Consell General, s’ha de fer de forma prèvia una petició a Sindicatura per tal de garantir la separació de poders. La síndica general, Roser Suñé, ha negat tenir constància que es produís una reunió entre el fiscal general i els consellers, ja que en el registre del Consell General  no s’ha registrat aquesta presa de contactes. Per tant, la trobada s’hauria realitzat de forma informal. 

El Constitucional no admet a tràmit el recurs de Silvestre

El Tribunal Constitucional va decidir no admetre a tràmit el recurs d’empara que havia interposat l’advocat Josep Anton Silvestre contra l’Acord del Consell Superior de la Justícia (CSJ) del passat 9 d’octubre que rebutjava la recusació del lletrat contra el fiscal general, Alfons Alberca, en el marc de la causa de BPA. En el recurs presentat al TC, Silvestre va al·legar a una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció, a obtenir una decisió fonamentada en Dret, a la defensa i a un procés degut, reconeguts a l’article 10 de la Constitució.

De tota manera, en la seva argumentació, l’alt tribunal va indicar que «tal com preveu la Llei qualificada de la Justícia, en el seu article 87, contra els acords del CSJ no es pot interposar de forma directa un recurs d’empara, sense perjudici que siguin susceptibles de ser recorreguts en via administrativa i jurisdiccional».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT