PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Recerca per donar a conèixer la política nacional a l’exterior

L’estudi de la beca Manuel Mas tracta sobre els partits

Per El Periòdic

Gerard Pasanau i Albert Villaró en la presentació de l’estudi, ahir.
Gerard Pasanau i Albert Villaró en la presentació de l’estudi, ahir. | ANA

El politòleg i membre de l’Observatori de Partits Polítics de Catalunya, Gerard Pasanau, va realitzar l’estudi de la beca Manuel Mas 2018 –dotada pel Centre d’Estudis Històrics i Polítics– en un projecte titulat El funcionament intern dels partits polítics andorrans, que tracta sobre el funcionament de les formacions nacionals, amb la intenció de donar a conèixer les seves estructures i que fora de les nostres fronteres es puguin fer més visibles. 

El treball té la intenció que la política andorrana s’introdueixi a la nova actualització del projecte Political Party Database, per aportar més coneixement sobre el funcionament al país a nivell internacional. Se centra a analitzar els partits polítics de la setena legislatura, que va del 2015 al 2019, però sobretot abasta el 2017. Demòcrates, Liberals d’Andorra, Partit Socialdemòcrata i Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra són les formacions estudiades, permetent que qualsevol persona pugui saber més sobre les estructures i la manera de funcionar, apropant-los a la ciutadania. «Aquest fàcil accés a dades hauria de comportar una involucració de la població en la política», indicava Pasanau.

Principalment s’estudien quatre aspectes com són l’estructura orgànica dels partits, la selecció dels líders, les dones i mesures d’inclusió, i les formes de participació. L’estudi ensenya que tots tenen una estructura similar. Pel que fa a la paritat, PS, DA i L’A tenen una secretaria d’Igualtat i tan sols el PS, en els seus estatuts, inclou mesures d’inclusió amb una secretaria d’assumptes LGBT. Un altre aspecte que destaca és el caràcter semiprofessional de la política nacional, que fa que hi hagi una xifra inferior de treballadors dels partits que no són polítics respecte a la mitjana europea, que es troba en els 36. Al Principat és d’un a mitja jornada.

PUBLICITAT
PUBLICITAT