PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern cobrirà la totalitat dels trajectes pels actes mèdics a fora

La mesura beneficiarà, entre altres, els pacients de radioteràpia

Per Laura Cugat Ruiz

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir. | SFGA/JAViladot

El Consell de Ministres va aprovar ahir, a proposta del titular de Salut Joan Martínez Benazet, el Reglament regulador de les prestacions de reembossament de despeses de desplaçament i allotjament per dur a terme tractaments o proves diagnòstiques que no es poden realitzar a Andorra, principalment la radioteràpia, a partir del dos de gener. D’aquesta manera, s’actualitzen les tarifes existents i el Govern passarà de cobrir el 75% de les despeses a reemborsar la seva totalitat. El reglament també preveu des de principis de gener la incorporació d’un taxi diari individual que s’adaptarà als horaris de tractament dels pacients. Una altra de les novetats més destacades en l’àmbit sanitari és que l’Executiu també cobrirà al 100% el finançament de la micropigmentació mamària a persones que han patit una mastectomia. 

El reglament aprovat regula les tarifes, les condicions i el procediment per al reembossament d’aquests conceptes tant per al pacient que necessita fer trajectes per rebre el tractament adient per la malaltia que pateix, així com per un acompanyant, quan aquest es requereixi, en el cas que la persona malalta estigui ingressada. En aquest sentit, el ministre de Salut va ressaltar ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que en el cas que el pacient sigui un infant, el poden acompanyar fins a dues persones. De forma més precisa, la darrera novetat és que s’han actualitzat les tarifes de desplaçament i allotjament que passen d’un reembossament del 75% al 100%. A més, s’estableix una tarifa genèrica que no requereix la presentació de factures per cobrir els àpats i altres despeses complementàries.

Pel que fa a les ajudes en l’alimentació, Benazet també va puntualitzar que aquestes passen «de 4,95 euros i una justificació del consum que s’ha realitzat, a 15 euros sense haver de justificar res». En el cas de les persones que es desplacen diàriament fora del país per dur a terme sessions de radioteràpia per un càncer, el reglament regula també la incorporació d’un servei de taxi diari individual que recollirà els pacients al seu domicili i els retornarà a casa una vegada finalitzada la sessió, sigui a Barcelona o a Tolosa, dues de les ciutats on es fan la majoria de tractaments. Respecte a aquest nou servei de taxi, Benazet va informar que «s’ha previst una despesa de 200.000 euros, que al final seran menys perquè l’evolució de la tècnica farà que el tractament es vagi concentrant en menys dies», afegint que «s’està fent un conveni amb els taxis que definirà el circuit del servei». 

Joan M. Benazet, ministre de Salut: «Si estem més a prop o més lluny d’aplicar la radioteràpia a aquí no és l’expressió, sinó quin tipus de teràpia farem»

Respecte a la possibilitat d’aplicar la radioteràpia al país, Benazet va argumentar que «estem fent un estudi molt acurat valorant l’evolució de la tècnica de la radioteràpia i intentant entendre les millors decisions possibles». Independentment de si s’oferís o no la tècnica, «no es podrien fer tots els tipus de radioteràpia i crec que aquesta mesura és totalment aplicable es prengui la decisió que es prengui», va dir Benazet. El mateix va subratllar que «si estem més lluny o més a prop d’aplicar la radioteràpia a aquí no és l’expressió, sinó quin tipus de teràpia farem, perquè potser acabarem fent una radioteràpia diferent de la prevista. Un cas podria ser la radioteràpia interoperatòria –que s’aplica durant l’operació i que després només necessita una dosi complementària al cap d’un mes i mig–».

El titular de Salut va ressaltar un projecte innovador: «Hi ha un acord que ara s’està ampliant amb un centre dels que tenim convencionats per tenir a l’abast la millor plataforma de biomedicina molecular que hi ha al sud d’Europa per poder fer diagnòstics i tractaments personalitzats del càncer». Una altra de les propostes per part del ministre de Salut és «buscar que hi hagi una persona, concretament un radiooncòleg, que estigui en el Comitè de Tumors de forma telemàtica o de forma presencial perquè pugui ajustar al màxim les indicacions relacionades amb la radioteràpia». 

Micropigmentació finançada

El Govern també va aprovar ahir el decret de finançament de la micropigmentació mamària en persones que han patit una mastectomia. En aquest sentit, es finançarà la micropigmentació de l’aurèola mamària i del mugró establint una tarifa màxima de 220 euros per mama i 380 euros les dues mames. Benazet va informar ahir durant la roda de premsa que «en els últims anys, la micropigmentació és una tècnica que es necessita poques vegades però calculem que seran entre 10 i 15 casos l’any».

L’Executiu demana al Sipaag no posar calendaris

 El Govern es va pronunciar ahir sobre les demandes del Sipaag,  que insisteix en accions concretes per tal de tirar endavant les desitjades modificacions de la Llei de la Funció Pública. Els sindicalistes volen que s’adoptin mesures abans de les eleccions comunals del proper 15 de desembre. En relació amb un possible calendari, el ministre Portaveu, Eric Jover, va anunciar ahir en el marc de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que «la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Judit Pallarés, vol continuar fent la seva feina sense dates marcades per part del Govern».

El mateix va subratllar que «hem de fer una bona feina i hi ha voluntat d’arribar a acords i el que hem de fer és que s’hi arribi quan sigui». En aquest sentit, per Jover «les dates entren en un segon pla». Els dos col·lectius relacionats amb la petició de canvis són els funcionaris afectats per una sentència pendent d’un recurs sobre l’IPC i el greuge comparatiu entre els treballadors interins i els indefinits pel que fa al reconeixement de l’antiguitat. Aquesta qüestió prové de l’aprovació de la llei el passat mes de gener. 

Nou mecanisme per registrar les mascotes

El Consell de Ministres va aorivarun nou sistema d’informació per a la gestió del Registre d’Animals de Companyia (RAC). El mecanisme s’encaixa dins del marc normatiu referent al text refós de la Llei de tinença i protecció d’animals del 2016 i el nou Reglament relatiu a la identificació, el registre, les normes zoosanitàries i el moviment no comercial dels animals de companyia, que va permetre també culminar els treballs de represa del marc normatiu de la Unió Europea. L’objectiu és millorar l’eficiència de la gestió tot aprofitant els avenços tecnològics. 

Més flexibilitat per a les famílies nombroses

Afers Socials incorpora novetats que flexibilitzen les condicions de manteniment del títol de família nombrosa. A tall de mostra, el certificat seguirà en vigor fins que el darrer fill (d’un mínim de 3) compleixi les condicions d’edat establertes en la normativa, tenint en compte que fins ara els beneficis es mantenien fins que el primer dels fills complia els 18 anys o fins a 25 anys si estudiava i convivia amb els seus progenitors. Seguint amb el reglament anterior, no hi ha límit d’edat per als fills amb una discapacitat reconeguda sempre que convisquin amb la família. 

Més tarifes de les xarxes de calor 

El Govern va aprovar una modificació de les tarifes de venda minorista de calor, creades el 2016 amb la posada en funcionament de la central de cogeneració i la xarxa de calor de Soldeu de FEDA, que també afectarà els clients de la xarxa que s’aplicarà a la Comella. Fins ara l’oferta era de dues tarifes, una de curta durada i l’altra de llarga durada, i en vista a les diferències de consum entre els clients actuals, s’ha decidit ampliar fins a una oferta de quatre tarifes: la tarifa de curta durada, la de mitja durada, llarga durada i molt llarga durada. 

Ajudes per produir carn de qualitat

El Consell de Ministres va donar llum verda a l’adjudicació dels ajuts al foment de la producció de productes de qualitat controlada dels vedells, poltres, corders i cabrits sacrificats de l’1 de juliol del 2019 al 30 de setembre del 2019. La subvenció va recaure a Ramaders d’Andorra per un total de 61.340 euros. De moment, Ramaders d’Andorra és l’única societat autoritzada pel Departament d’Agricultura a utilitzar el segell oficial de control i garantia «Carn de Qualitat controlada d’Andorra» per la comercialització de la carn. Així doncs, els ajuts es focalitzen a la producció càrnia. 

Limitacions de la llei de transparència 

Tal com es va fer públic fa dos dies, a partir d’ara totes les persones amb obligacions públiques hauran de presentar una declaració patrimonial que, d’entrada, tindrà caràcter confidencial, segons preveu la Proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació pública. Malgrat algunes excepcions, els ciutadans podran demanar a l’administració la informació que desitgin. En aquest sentit, el ministre Portaveu, Eric Jover, considera que «la llei serà una bona eina», però en determinats casos «crec que no farem cap favor de fer safareig de determinades decisions». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT