PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern estudia diferents models per la zona franca

Jordi Gallardo explica que la proposta que treballa l’Executiu difereix de les que han fet la CEA i la Cambra

Per Elisabet Cortiles

Jordi Gallardo durant les jornades
Jordi Gallardo durant les jornades | ANA

L’esperada creació d’una zona franca al país es trobaria ja en una fase inicial. En el marc de la primera Jornada Internacional d’Empreses Tecnològiques per al Comerç, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va assegurar que ja s’està estudiant quin és el millor model per a Andorra, «sense limitar-nos a avaluar-ne un de sol, ja que volem veure quins dels espais fiscals homologats per la Unió Europea són més atractius per a nosaltres». Precisament durant la jornada, que va reunir empreses tecnològiques amb associacions de comerços andorrans, es va posar de manifest la necessitat de disposar d’una zona franca perquè Andorra sigui competitiva en l’exportació i importació de béns, i es va criticar que la gestió duanera és a dia d’avui un gran un entrebanc per operar amb agilitat al Principat. 
Gallardo es va comprometre davant la premsa a fer realitat l’espai fiscal, confirmant que «és un dels reptes que tenim marcats en aquesta legislatura» a més de ser, «el mandat que se’ns va fer des de la Cambra de Comerç i la pròpia Confederació Empresarial Andorrana (CEA)». 

GIRA EUROPEA / El ministre també va desvetllar que tenen previst viatjar els pròxims mesos a diversos països europeus, «per conèixer les avantatges de zones franques molt concretes» i va posar d’exemple el cas de Turquia, que «té espais fiscals que estan incentivant el desenvolupament tecnològic al país i són una aposta molt forta per crear ciutats vinculades a empreses tecnològiques i startups». Gallardo va reconèixer que és un model molt allunyat del que tenia en ment la Cambra de Comerç i la CEA, però es mostrava obert a plantejar dos o tres sistemes que puguin ser útils per al país i «veure si són homologables dins l’acord d’associació de la Unió Europea». També afegia que en el cas andorrà, hi ha «una demanda inicial clara que vincula la futura zona franca amb l’entrada i sortida de béns» per resoldre una problemàtica que afecta directament un dels sectors estratègics de l’economia del Principat.

DEMANA PACIÈNCIA / El ministre de Presidència va recordar que, «és un projecte que requereix el seu temps i no és fàcil d’implementar». La creació d’un espai fiscal lliure està vinculat a les negociacions que s’estan fent de l’acord d’associació de la UE, amb l’objectiu que es puguin aplicar alhora diversos tipus de zona franca com el logístic, el de custòdia o el fiscal.
La Cambra de Comerç porta des de fa cinc anys demanant la creació d’una zona franca. L’organisme defensa que la baixa fiscalitat del sistema andorrà fa possible aquest espai a la duana i considera que situaria Andorra en una posició econòmica estratègica.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT