PUBLICITAT

Andorra la Vella

Amida reclama millorar l’accés a comerços i establiments

La reivindicació sorgeix en el marc de la jornada ‘Ciutat amable’

Per El Periòdic

Pep Solé protagonitzant la seva ponència, ahir a Andorra la Vella.
Pep Solé protagonitzant la seva ponència, ahir a Andorra la Vella. | ANA/C.A.

L’Hotel Cèntric d’Andorra la Vella va acollir ahir la jornada Una ciutat amable. Viure en un entorn saludable i divers és responsabilitat de tots, que va tenir com a principal objectiu recalcar que és necessària una major sensibilització pel que fa a les persones que pateixen autisme i discapacitat física i que es troben amb molts obstacles en el seu dia a dia al Principat, segons van exposar l’Associació de persones amb diversitat funcional d’Andorra (Amida) i l’Associació d’afectats d’autisme d’Andorra (Autea). Segons l’ANA, la jornada va finalitzar amb una taula rodona transversal entre diferents actors amb la voluntat d’aplicar canvis en el model de ciutat actual per tal de garantir el benestar de tots els ciutadans i ciutadanes. 

La benvinguda de l’esdeveniment va anar a càrrec de la presidenta d’Amida, Agustina Grandvallet, i de la presidenta d’Autea, Inés Martí, que van reclamar «més sensibilització» per part de la població en general, per tenir més empatia cap als afectats que formen part de les dues associacions. Després de l’obertura institucional, a càrrec del ministre d’Ordenament Territorial del Govern, Jordi Torres, van començar les ponències. En primer lloc, va intervenir l’arquitecte i membre del consell assessor d’Autea, Betty Faura, per després donar pas al llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i especialista en gestió de serveis públics (IESE), Pep Solé. Una vegada finalitzades les explicacions de Solé, es va procedir a fer una petita pausa en la qual els participants i els ponents van poder compartir idees sobre les darreres normatives existents.

Reivindicació

Inés Martí va aprofitar l’aturada per comentar que «és una jornada per sensibilitzar sobre les problemàtiques que pateixen els dos col·lectius». En el cas de l’autisme, Martí va afegir que «els afectats són els grans desconeguts, perquè com que no hi ha una evidència física, la població no empatitza amb els problemes d’oïda, de sensibilitat i de comprensió que tenen les persones amb autisme, fet que provoca que sigui una malaltia invisible». Per la seva part, Agustina Grandvallet va afegir que «els edificis públics estan prou adaptats a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda però hi ha molts comerços i establiments que caldria adequar-los, ja que nosaltres som ciutadans amb els mateixos drets que qualsevol altre». 

Sostenibilitat a la ciutat

El director d’Innovació i Desenvolupament de CESYT, Juan Carlos Verona, va protagonitzar la xerrada titulada  «Infraestructura verda i ciutats saludables». Tot seguit, va intervenir Blanca Fernández, responsable d’una consultaria d’arquitectura.  Abans del tancament portat a terme pel ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va tenir lloc una taula rodona on, a més de Pep Solé i Blanca Fernández, també hi va participar l’esportista Albert Llovera. L’ANA apunta que la jornada es va convertir en un niu d’idees per millorar el país i transformar-lo en ecofriendly en tots els sentits.

Organització

Les responsables d’organitzar la jornada van ser les associacions Amida i Autea, que van comptar amb la col·laboració del Govern, Bomosa, el Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra, Arteks Arquitectura i Vallbanc.

PUBLICITAT
PUBLICITAT