PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El tresor de Casa Rossell

Patrimoni ha inventariat uns 10.000 béns mobles procedents d’una de les nissagues més importants d’Ordino

Per El Periòdic

Objectes presentats durant la mostra de restauració
Objectes presentats durant la mostra de restauració | MARICEL BLANCH

Estris d’afaitar de plata, rosaris del segle XVIII, roba interior o unes sabates de senyora. Són només algunes de les prop de 10.000 peces que Patrimoni Cultural va presentar ahir en una mostra sobre el procés de restauració i inventari que està duent a terme des del 2001 a Casa Rossell d’Ordino.

Aquest treball permet valorar els béns mobles de la que va ser una de les famílies més importants d’Andorra, tant des del punt de vista econòmic com des del polític. La cap d’Àrea Béns Mobles del Departament Patrimoni Cultural, Bernardeta Garrallà, detallava que «és un fons patrimonial excepcional, tant per la quantitat d’objectes que tenim com per la diversitat dels mateixos que ens permeten saber i dibuixar com vivia una casa benestant del país des del segle XVI fins al XX» i afegia que la conservació del seu patrimoni oferirà un conjunt que té una gran rellevància i significació per a la història cultural del país. Després que Maria Lluïsa de Riba, la darrera hereva de Casa Rossell, morís sense, descendència l’any 1993, els béns de la família van passar a mans de Govern. Entre el 2001 i el 2003 es van inventariar més de 6.200 objectes, trobats entre els calaixos de la casa, i durant l’any passat i aquest se n’han afegit 3.400 més. Entre els béns mobles arxivats aquestes dues darreres fases hi ha complements de vestir, peces d’indumentària, objectes d’higiene personal, eines i equips relacionats amb la costura, amb la caça, la pesca i l’escriptura. Garrallà detallava que «el fet que no hi hagués hereus va ajudar que les últimes generacions guardessin els objectes», fent que la col·lecció sigui «excepcional per al context d’Andorra».

La cap d’Àrea, conjuntament amb l’empresa Retoc Restauració, que ha participat en el procés, van explicar tota la feina  que hi ha al darrera de cada objecte i que implica seleccionar, netejar, siglar, amidar i fotografiar els objectes, així com fer la recerca per documentar-los al màxim. Tota la informació dels objectes s’introdueix a la base de dades del programari MuseumPlus i, finalment, s’embalen els objectes i es guarden a la reserva, deixant constància de la seva ubicació. El principal aliat en la conservació de les peces ha estat el clima sec del Principat.

Està previst que durant el pròxim any gran part de bens de Patrimoni passin a formar part del nou edifici del Ministeri de Cultura. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT