PUBLICITAT

Bartumeu trasllada a Salgado la preocupació per l'acord monetari

  • Brussel·les insta a Andorra a iniciar el mes que ve les negociacions pel conveni, que preocupa a la banca
J.R BAIGES / I. ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Salgado i Bartumeu a Madrid, en la signatura de l'acord d'intercanvi fiscal, el gener passat. Foto: JOSÉ LUÍS ROCA

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va viatjar dilluns fins a Madrid per transmetre ahir, en una reunió amb la ministra d'Economia espanyola, Elena Salgado, que Andorra no està en disposició de poder assumir tots els compromisos que implica un acord monetari amb Europa, que va molt més enllà que la simple emissió d'euros i que tindria unes implicacions importants en el sistema financer andorrà, especialment per a la banca.

El viatge llampec i portat amb molta confidencialitat –que també va servir per abordar el memorandum de supervisió financera amb el Banc d'Espanya– està motivat per una comunicació que va arribar el passat dia 10 des de Brusel·les, que ha provocat una profunda preocupació en l'Executiu socialdemòcrata. El motiu no és un altre que en la missiva la Unió Europea insta Andorra a iniciar ja les negociacions per segellar l'acord monetari, i situa l'inici de les converses per al proper 10 de desembre.

Brussel·les proposa (per dir-ho eufemísticament) un calendari precís de les negociacions per tancar l'acord. La sorpresa ha estat majúscula, sobretot perquè Andorra ha intentat refredar l'interès per un acord sobre el qual cada cop hi ha més constància que té unes repercussions que no es poden assumir d'un dia a un altre, i la insistència de la UE és clara, ja que la mateixa comunicació s'ha enviat en còpia a la ministra francesa d'Economia, Christine Lagarde, al Banc Central Europeu (BCE), i a la mateixa Salgado. Ara s'obre un escenari de negociacions en què Andorra posarà sobre la taula les especificitats del país. Segons ha pogut saber aquest rotatiu, s'hauria mantingut ja alguna trobada amb alts càrrecs de la UE per comunicar la impossibilitat andorrana de signar determinades clàusules que figuren en l'acord monetari, i semblaria ser que hi ha hagut una primera resposta positiva des de Brussel·les, que estaria disposada a acceptar determinades reticències andorranes.

El sector més preocupat és la banca, que tem que l'acord monetari pugui obligar a adaptar tota la legislació bancaria a les directrius europees, i tenir que ser puntuats pel BCE, el que a la pràctica deixaria Andorra com un país plenament integrat en l'euro i sota la premissa de control del BCE.

LIBERALITZACIÓ / De fet, i segons ja constava en un informe elaborat per encàrrec de l'Associació de Bancs (ABA), el perill més gran que implica l'assumpció de tot el cabal comunitari en matèria de regulació del sector financer, seria la liberalització total del sector pel que fa a la implantació a Andorra de noves entitats bancàries, que no necessitarien del vist-i-plau de l'INAF i podrien iniciar l'activitat en territori andorrà sense necessitat de crear una societat de Dret andorrà, i amb l'única autorització de l'organisme supervisor del país d'origen –membre de la UE.

A la pràctica, aquestes noves entitats bancàries podrien operar amb una simple oficina i gairebé sense empleats –fins i tot, segons els experts de l'ABA, sense tenir una sucursal– per intentar captar el diner, una situació que preocupa molt a la banca, que considera que el país es quedaria sense finançament propi.

Bartumeu va traslladar ahir a la ministra espanyola els neguits andorrans davant un tema que s'arrossega des de l'any 1994 , amb Juli Minoves al capdavant del ministeri d'Exteriors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT