PUBLICITAT

Andorra la Vella estreny el pressupost en 4 milions

  • Aprovades 11 accions per fixar en 30 milions els comtes del 2011
CLARA GARNICA
ANDORRA

Periodic
La sessió extraordinària de Consell de Comú celebrada ahir Foto:ANA / N.S.

Andorra la Vella ja té el seu paquet de mesures anticrisi, i validat per tots els integrants de la Corporació. Ahir es va celebrar una sessió extraordinària de Consell de Comú en què es van debatre i sotmetre a votació, una per una, les 11 accions que han de permetre frenar l'endeutament progressiu que pateix la corporació. En total, les accions permetran un estalvi de 4 milions d'euros cara el pressupost de l'any vinent, que s'ha fixat en 30 milions.

Aquesta contenció de la despesa s'ha aconseguit, entre d'altres, estrenyent el cinturó dels costos salarials, de l'Acompliment des treballadors o de les contractacions de nou personal. En el cas dels sous de tots els treballadors comunals (també consellers) quedaran congelats cara el 2011 i no s'aplicarà la crescuda de l'IPC. D'aquesta manera, i tal i com va explicar ahir la cònsol, Rosa Ferrer, s'aconsegueix anular l'increment anual de prop d'1 milió d'euros en despesa de salaris, viscut pel Comú els darrers anys. Amb tot, però, sí que s'aplicarà un petit increment salarial als sous més baixos, concretament els que se situen entre els 959 i els 1.140 euros. La crescuda serà entre el 2,5 i el 10%, i serà més alta com més baix sigui el sou comunal. Aquests increments costaran 58.000 euros al Comú.

D'altra banda, els consellers també van aprovar ahir mantenir la congelació del GAdA i del complement d'antiguitat aprovat al maig d'aquest any. Ferrer va manifestar que negociar un nou GAdA «era absurd», ja que properament l'Administració central ha d'aprovar la Llei de la Funció Pública, i aquesta afectarà disposicions comunals. «No cal perdre el temps i de moment ho hem aturat tot», va afegir Ferrer.

També queda absolutament aturada la contractació de nou personal cara el 2011, ni tampoc es renovaran les places que quedin vacants, com és el cas de les nou jubilacions que es produiran l'any vinent. L'estalvi en aquest darrer cas pot arribar a ascendir als 115.000 euros anuals.

600.000 euros en impostos / Un dels altres eixos bàsics d'aquest paquet anticrisi és l'increment de l'impost sobre els rendiments arrendataris. Puja del 3 al 4% pels 277 declarants (el 22% del total), que tenen una tributació anual de més de 60.000 euros. Pels que tributin menys de 60.000 euros el tribut serà del 3%. Aquesta mesura aportarà una inversió de 600.000 euros a les arques comunals.

L'aprovació d'aquest paquet anticrisi ha de garantir, segons va assegurar Ferrer, la «sostenibilitat de les arques comunals», almenys pel que fa al pressupost del 2011.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT