PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El nou centre de salut mental podrà atendre una cinquantena de pacients

Salut estudia que també s’utilitzi com a hospital de dia per a malalts, per exemple, d’alzheimer

Per Lídia Raventós

Una treballadora entra a la planta de salut mental que hi ha a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Una treballadora entra a la planta de salut mental que hi ha a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. | MARICEL BLANCH

El Ministeri de Salut té la voluntat de construir un centre de salut mental abans que s’acabi la legislatura. De fet, el pressupost per a l’any vinent preveu una partida de 30.000 euros per iniciar els treballs i, tot i que la xifra és poc important si el que es pretén és construir una nova infraestructura, des del ministeri es té la voluntat de tirar-ho endavant el més aviat possible, per la qual cosa no descarten una ampliació de capital per a l’any que ve si fos necessari. En total, es preveu que pugui acollir en ingrés una cinquantena de persones.  
 

Des del 2016 fins el juliol d’enguany s’han derivat 49 pacients a centres de l’estranger

El centre, a més de donar resposta a totes aquelles persones amb problemes mentals que requereixin d’un ingrés, també podria servir com a hospital de dia. En aquest sentit, podria acollir, per exemple, als malalts d’alzheimer, el que donaria resposta a la petició de l’associació dels afectats. 

De moment no s’ha definit cap ubicació però segons fonts governamentals la idea no és utilitzar cap instal·lació en desús, sinó construir-ne una de nova. Així doncs, el ministeri vol treure el projecte a concurs quan abans millor. 

49 derivacions a l’estranger 

El nou centre de salut mental ha de permetre als pacients ingressar al Principat i no haver-ho de fer en centres de l’estranger, amb el perjudici que això també suposa per a les famílies. Segons dades del SAAS, des del 2016 fins a 31 de juliol de 2019 des de Salut Mental de l’hospital i la Unitat de Conductes Adictives (UCA) s’han fet 49 derivacions a centres de l’estranger. D’aquestes gairebé cinquanta derivacions, set van fer-se a CITA, un centre per deshabituació de substàncies. 

Cal destacar que el nombre de derivacions ha augmentat, especialment durant el primer semestre del 2019. En concret, de les dades facilitades s’observa que el 2016 només hi va haver cinc casos que van requerir de derivació, el 2017 en van ser 13, el 2018 ja n’eren 15 i en els primers mesos del 2019 ja s’ha arribat als 23 pacients. 
 

El document inclou una partida de 3,4 milions per fer les primeres proves de la tecnologia 5G

Si es desglossen les dades per edats s’observa que fins el juliol d’aquest any van ser fins a 11 els pacients menors d’edat que van ser traslladats a un altre centre, dels quals quatre eren noies i set, nois. Si es miren els pacients menors d’edat des del 2016 fins ara, han necessitat ser derivats un total de 23, dels quals una desena eren noies i tretze, nois. 
Les mateixes dades en majors de 18 anys ascendeixen a 10 durant el 2019, de les quals sis eren dones i quatre homes. Des del 2016 fins ara han estat 26 les persones que han estat derivades, de les quals 11 eren dones i una quinzena eren homes. 

Dels trasllats a CITA –només per a majors d’edats– es tenen dades des del 2017, quan tres homes van ser atesos. El 2018 en van ser dos i també de sexe masculí, i en els primers mesos del 2019 han estat dos pacients més, un home i una dona. En total, doncs, des del 2017 fins ara s’hi han derivat set persones. 

Més de 12.000 visites a Salut Mental

Segons les dades del SAAS, també s’ha viscut un pic a l’alça pel que fa a les consultes externes i diürnes de Salut Mental (sense comptar amb les visites de l’UCA). L’augment es va notar especialment l’any 2018 i es preveu que també passi enguany amb les dades de les quals ja es disposen. Així, l’any 2016 es van realitzar un total de 13.372 visites i el 2017 en van ser 12.801. L’any passat la xifra es va elevar fins a les 16.534 visites i els set primers mesos del 2019 ja sumen un total de 12.233 visites. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT