PUBLICITAT

El 10 de febrer entra en vigor l'acord fiscal amb Espanya

  • L'Estat veí fa l'últim pas per a l'intercanvi de dades en matèria bancària
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

L'acord d'intercanvi d'informació en matèria fiscal amb Espanya entrarà en vigor l'11 de febrer del 2011. El Boletín Oficial del Estado (BOE) espanyol número 283, és a dir, el d'ahir, dimarts 23 de novembre del 2010, va incorporar en el seu apartat destinat el Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació un únic punt, referent a l'acord internacional. Així, la rúbrica del conveni el passat 14 de gener a Madrid, a càrrec del cap de Govern, Jaume Bartumeu, i de la Vicepresidenta segona del Govern i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, va passar l'últim tràmit necessari en territori espanyol per a que sigui d'aplicació.

Aquest últim pas ve rubricat per la Secretària General Tècnica del Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació, Rosa Antonia Martínez Frutos, que va posar en coneixement general l'acord d'intercanvi d'informació el passat 16 de novembre. A partir del vigor de l'acord, aquest continuarà tenint vigència «fins a la denúncia per una de les parts contratants», és a dir, de manera indefinida, tot i que en cas que alguna de les parts vulgui rescindir l'acord s'hauria de notificar «per via diplomàtica almenys amb sis mesos d'antel·lació al final de qualsevol any civil que comenci un cop transcorregut un termini de dos anys des de la data d'entrada en vigor de l'acord». Així, Andorra queda compromesa com a mínim fins el 10 d'agost del 2013.

En qualsevol cas, i a diferència del que inicialment s'esperava, amb el vigor previst per al dia 1 de gener del 2011, l'intercanvi de comunicacions que era necessari per a donar conformitat a l'acord ha estat fet de tal manera el vigor no s'avançarà al 2010. Al Consell General, de fet, ApC ja s'havia preocupat per la data d'entrada en vigor de diferents convenis d'intercanvi d'informació i Bartumeu va manifestar que aquesta tramesa de cartes es faria amb aquesta filosofia de no comportar un avançament en l'entrada en vigor

Hisenda ja es prepara / A partir d'aquell dia, la Hisenda espanyola farà un us regular del conveni amb la intenció d'obtenir ingressos en un context en què cada cop es recapta menys per la via tributària. Així ho va advertir ahir el Fiscal responsable de Delictes Econòmics del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Francisco Bañeres, durant la intervenció en el cicle sobre Prevenció del blanqueig de capitals, organitzat per BPA el passat mes de setembre.

Concretament, el Fiscal va afirmar tenir «constància» que l'Hisenda espanyola veu en el nou marc regulador «una eina útil» per recuperar diners objecte de blanqueig, motiu pel qual «hi ha la intenció de fer efectiu l'intercanvi d'informació» a demanda prèvia amb una certa freqüència. D'aquesta manera, i tal i com Bañeres va recordar, «és millor procurar un enteniment» en els processos que s'obrin i que tinguin una justificació legal.

En qualsevol cas, les garanties com la necessitat d'un procediment contra una determinada persona en concret i la prohibició de les fishing expeditions amb grans llistats, així com la possibilitat de denegar les sol·licituds en base a diferents criteris, han de cridar a la tranquil·litat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT