Escaldes-Engordany
El Govern vol crear una base de dades sobre compres amb targeta
L’eina vol ser clau en la presa de decisions en el comerç o el turisme
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, i el director d’Actua Innovació, Marc Pons, van presentar ahir a Caldea un primer informe del projecte d’anàlisi de les despeses que es realitzen al Principat arran de l’acord de col·laboració que es va establir el maig entre el Govern i Visa. L’objectiu és oferir una gran base de dades pública, amb el nom de Data Hub, al llarg del 2020 que esdevingui una eina estratègica pel comerç, el turisme i la mobilitat. Entre les observacions, destaca que els grups nacionals que més despeses fan són els espanyols i els francesos, mentre que els que inverteixen més capital de forma individual, els qatarians i xinesos.
El ministre d’Economia va explicar que «aquest acord és un projecte estratègic i innovador que permetrà analitzar determinats aspectes del comportament dels nostres visitants que utilitzen la Visa com a mitjà de pagament, sempre respectant la llei de protecció de dades», tenint en compte que el 60% de les transaccions es fan amb aquesta marca. Gallardo també va apuntar que «el conveni entre l’Executiu i Visa és de 144.000 euros: el Govern paga menys del 50% i la resta ho assumeix Visa». El mateix va fer valdre les característiques del Principat per a desenvolupar aquesta mena d’iniciatives: «El fet de ser un país petit ens permet ser un banc de proves i una d’elles és aquest projecte». En aquest sentit, «la presa de decisions pot ser un avantatge perquè el camí ha de poder ser més curt».
Dades destacades
En la presentació, es van ressaltar algunes de les dades més rellevants que s’han segmentat per nacionalitat, parròquia i sector, preses entre maig del 2018 i abril de 2019. En primer lloc, Galabert va mostrar les xifres globals més representatives: «La despesa total amb targeta Visa ronda els 925,6 milions d’euros; la mitjana per targeta és de 157,9 euros, i la mitjana per transacció és de 83,6 euros». A banda de fer comparacions entre nacionalitats, aquestes també es poden fer d’acord amb les estacions. A tall d’exemple, la despesa de la nacionalitat russa sobresurt durant els mesos d’hivern, mentre que la portuguesa arriba cap a la primavera. «Al final, més enllà de les dades parcials, les informacions més globals de les nacionalitats que ens visiten ens pot ajudar a plantejar campanyes comercials per atraure’ls de forma més massiva i que l’impacte es multipliqui», va subratllar el secretari d’Estat, tot recollint els diferents gràfics que va mostrar.
Jordi Gallardo, ministre d'Economia: «El fet de ser un país petit ens permet ser un banc de proves i una d’elles és aquest projecte»
Pel que fa als sectors que reben més impacte, Galabert va enumerar la moda, la restauració i l’allotjament hoteler, entre altres. Des d’Actua Tech, Marc Pons va repassar la feina feta i la que queda per fer: «Fins ara hem fet aquest exercici de treballar la dada, avui ho hem presentat per treballar amb vosaltres –referint-se als actors econòmics que van assistir a la presentació– i la següent fase és creuar dades, treballar conjuntament i començar a treure-li suc».
Marc Galabert, secretari d'Estat de Diversificació Econòmica i Innovació: «Les informacions més globals de les nacionalitats ens poden ajudar a plantejar campanyes comercials»
En aquest sentit, Gallardo va destacar que «volem que els actors econòmics ens diguin quina informació els interessa» i, d’aquesta manera, generar els indicadors necessaris. El ministre també va anotar que des d’Actua s’està coordinant el treball per desenvolupar la base de dades nacional, gràcies a la col·laboració d’empreses com ara Andorra Telecom.