PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern porta a la Fiscalia les declaracions d'Stop Violències

L’Executiu vol comprovar si hi ha indicis de delicte en les afirmacions «no basades en la realitat» de Cortés a l’ONU

Per Adrià Esteban

A la dreta de la imatge, la presidenta de Stop Violències, Vanessa M. Cortés, a la seu de l’ONU.
A la dreta de la imatge, la presidenta de Stop Violències, Vanessa M. Cortés, a la seu de l’ONU. | Stop Violències

Les conseqüències de la participació d’Andorra a la darrera Convenció per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (Cedaw) és una bola de neu que cada vegada es fa més gran i es transforma en un allau de desenllaç imprevisible. L’últim episodi va tenir lloc ahir a la tarda quan el ministre Portaveu, Eric Jover, va confirmar en roda de premsa que el Govern va posar en coneixement de la Fiscalia, el passat 25 d’octubre, les afirmacions de la presidenta de Stop Violències, Vanessa M. Cortés, a la seu de l’ONU –realitzades dos dies abans– «per si ho consideren oportú prendre les decisiones escaients», així com també algunes de les declaracions efectuades en mitjans de comunicació.

«Quan es fan unes declaracions públiques i de manera voluntària es falta a la veritat s’està assumint una responsabilitat», va exposar Jover, en referència a les consideracions de Cortés on assenyalava que Andorra limita l’accés als anticonceptius moderns i que obstaculitza l’obtenció d’informació de salut sexual i reproductiva. A més, Jover va argumentar que «no és la primera vegada que es fan afirmacions que en cap cas estan basades en la realitat», en al·lusió a les declaracions efectuades per la presidenta de Stop Violències en un mitja de comunicació del país el passat 8 d’octubre. En aquest sentit, Cortés va denunciar que l’Executiu força a les dones que, per recursos econòmics, no poden pagar-se l’avortament a Catalunya a donar els seus fills en adopció. 

El Govern també posa en coneixement de la Fiscalia declaracions de Cortés realitzades en mitjans de comunicació

Així doncs, tots dos comentaris s’han traslladat a la Fiscalia perquè comprovi si hi ha indicis de delicte, ja que des de l’Executiu consideren que no es pot mirar cap a un altre costat quan es vulnera el prestigi contra l’Administració. D’altra banda, les mateixes fonts governamentals van reiterar que no és un atac contra la persona. Pel que fa a la presidenta de Stop Violències, va optar per no fer cap declaració a aquest mitjà i va limitar-se a publicar a les xarxes socials un missatge de #notenimpor, el qual va rebre el suport del col·lectiu Arran de l’Alt Urgell.

Govern i l’informe de la Cedaw

Quant a les conclusions de l’informe de la Cedaw, on es reflecteix la preocupació respecte als drets de salut sexual i reproductiva de les dones al Principat, Jover va assegurar que ha d’haver «un diàleg» amb l’ONU tenint en compte que «elements esbiaixats poden haver portat a fer una interpretació esbiaixada», raó per la qual el ministre va comunicar que l’Executiu farà arribar un document a l’organisme internacional on s’especificarà que «les conclusions no són fidedignes». D’aquesta manera,  Jover va aclarir que el contrainforme també recollirà «que les declaracions de Mingorance eren errònies». Sobre la magistrada, Jover va descartar tenir constància que el Consell Superior de la Justícia hagi pres cap decisió per rellevar-la del seu càrrec.

Durant la compareixença, Jover  també va defensar la imminent creació del servei d’atenció integral a la dona que ha de permetre, entre d’altres coses, acompanyar a les dones a avortar a l’estranger sense haver de modificar el marc legal, quelcom que seguiria xocant contra les reiterades recomanacions de la Cedaw on insta a legalitzar l’avortament en els quatre supòsits bàsics i despenalitzar-lo en la resta de casos. «La nostra estructura institucional ens ha permès persisistir durant set segles, ens ha estat especialment útil i estem segurs que ens aporta un valor afegit», va escudar-se el portaveu de l’Executiu davant l’estirada d’orelles de l’ONU. 

Reaccions dels partits

La presidenta suplent del grup parlamentari de DA, Mònica Bonell, va donar suport a la decisió de l’Executiu de posar en coneixement de la Fiscalia les declaracions de Stop Violències. «Davant de fets així no ens podem quedar indiferents i el que cal fer és denunciar-ho», va expressar Bonell. Respecte a les conclusions de la Cedaw, la dirigent demòcrata va insistir que la despenalització de l’avortament «és incompatible» amb el Coprincipat episcopals, motiu pel qual va advocar pel servei d’acompanyament que DA va promoure en campanya.

Acció Feminista demana «no desviar l’atenció» respecte a les conclusions de la Cedaw sobre l’avortament

La presidenta del PS, Susanna Vela, va titllar de «desproporcional» l’acció del Govern en relació a Stop Violències. «No entenc la mania d’aquest Govern de no entendre la crítica», va reflexionar Vela, qui va emplaçar a l’Executiu a «fer els deures i garantir els drets» que es desprenen de les conclusions de l’ONU. Precisament aprofitant «l’encoratjament que dona un informe com aquest», la presidenta del PS va manifestar que estudiaran com materialitzar la seva proposta relativa a l’avortament per sotmetre-la a debat al Consell General. Per la seva banda, el president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa, va sostenir que davant de «sospites que es van fer afirmacions categòriques», l’Estat ha de vetllar perquè les persones que representen al país en institucions internacionals ho facin «amb el màxim rigor i responsabilitat».

Per últim, la portaveu d’Acció Feminista, Laia Ferré, va demanar «no desviar l’atenció» respecte a les conclusions de la Cedaw. «No ens ha de preocupar la imatge que estem donant, sinó el que està passant. Estan centrant el discurs en coses que no toca i només estem culpabilitzant a la Vanessa», va lamentar Ferré. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT