Escaldes-Engordany
Inversió de 10,6 milions per a les noves oficines d’Andorra Telecom
Les instal·lacions retornaran a l’avinguda Meritxell, on ara hi ha la plaça amb la paraula ‘Andorra’
El pressupost del 2020 d’Andorra Telecom preveu l’inici de la construcció d’un nou edifici on hauran d’instal·lar-se les oficines de la companyia de telecomunicacions. En concret, la partida que s’inclou és de tres milions d’euros per iniciar el projecte que es preveu finalitzar el 2022 amb un cost total de 10,6 milions. Segons el document, la infraestructura es tornarà a construir a l’avinguda Meritxell, al mateix lloc en el qual estaven fa tres anys. El trasllat a Prat de la Creu –lloc actual– es va produir quan l’edifici antic es va tirar a terra per poder dur a terme la construcció del The Cloud. La cancel·lació finalment del projecte, però, va deixar la zona sense cap acció definida. Amb tot, el pressupost no dona més detalls de la nova infraestructura ni es coneix fins ara que hi hagi cap projecte en ferm sobre la taula.
La partida per l’any que ve és de 3 milions i la previsió és que el 2022 l’edifici estigui acabat
La voluntat de tornar a construir en aquest espai les oficines d’Andorra Telecom va ser avançada en aquest rotatiu pel cap de Govern, Xavier Espot, el passat mes de juliol tot argumentant que havien optat per una «opció híbrida» que passava per tenir les instal·lacions i deixar un espai obert que es mantingués com una plaça. A inicis de setmana, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, declarava que estava negociant amb l’Executiu precisament perquè no s’hi construeixi cap edifici i la zona quedi tal i com està ara. De moment, però, el document pressupostari de la companyia per al 2020 preveu una inversió per iniciar al construcció.
El cost fins ara
Cal recordar que, amb la voluntat inicial de tirar endavant el projecte The Cloud, el Govern va autoritzar l’enderrocament de l’antiga caserna de bombers, així com l’inici de l’adequació dels terrenys on s’havia de construir l’emblemàtic edifici. Tot plegat, segons l’operadora va fer constar en el tancament de comptes del 2018, va suposar unes pèrdues d’1,5 milions d’euros. Després de decidir abandonar el projecte i amb la voluntat d’embellir la zona, es va decidir construir-hi la plaça que hi ha actualment amb les lletres de grans dimensions per crear la paraula Andorra, la làmina d’aigua i un petit pont. Tot plegat va costar 245.000 euros. A més, el comú de la capital també va decidir embellir la zona adjacent a l’antiga seu d’Andorra Telecom –als carrers la Borda, Prat Primer, Sant Salvador i Bonaventura Riberaygua– per un cost aproximat d’1,7 milions d’euros, dels quals una part els va pagar l’operadora. El maig d’aquest any, a més, la corporació va destinar 69.229 euros més per construir el jardí vertical que ara es pot veure a la paret mitgera que queda a la vista de l’antic edifici d’Andorra Telecom.
Altres inversions
El pressupost de la parapública també inclou altres inversions de les quals destaca la partida de 3,4 milions d’euros que es destinaran a les primeres proves pilot de la tecnologia 5G així com a millores de cobertura, ampliació de capacitat i evolució de la xarxa de telefonia mòbil 4G. De la mateixa manera, s’invertiran 4,7 milions en les infraestructures d’accés a Internet i connectivitat i 2,4 milions per a la participació en la construcció i renovació de canalitzacions per a la fibra òptica, entre d’altres.
La companyia estima uns ingressos de 83,4 milions d’euros per a l’exercici 2020
Andorra Telecom preveu uns ingressos en el pressupost del 2020 de 83,4 milions d’euros. La xifra suposa un petit descens en comparació amb els anys precedents a causa de la baixada dels ingressos per la itinerància a Andorra. En concret, els ingressos han anat davallant des del 2016, en què es va produir el màxim històric amb una xifra de negoci superior als 104 milions d’euros. El 2018 la xifra de negoci total va ser de 87,9 milions, mentre que per a l’exercici 2019, la previsió és de 86,6 milions, tres milions més que els estimats per a l’any vinent.
Segons l’empresa, els acords signats amb les principals operadores estrangeres han atenuat l’impacte d’una caiguda abrupta dels ingressos en els pròxims exercicis. En conseqüència, el pressupost 2020 preveu 26 milions d’euros per Roaming In, el que suposa una disminució d’1,3 milions d’euros, un 4,9% menys respecte el pressupost del 2019. D’altra banda, els ingressos del negoci tradicional previstos arriben als 56,2 milions, el que representa un 67% de la xifra de negoci total. i un augment d’un milió respecte al 2019 gràcies a la bona evolució del segment del mòbil i dels serveis per a empreses. El pressupost total per al 2020 s‘eleva a 122,5 milions d‘euros i es finança en la seva totalitat amb recursos propis.