PUBLICITAT

El PS estudia si prendrà noves accions contra la incineradora

Lamenten que el cas hagi hagut d’arribar al TC perquè es reobri

Per El Periòdic

Residus a la deixalleria comunal d’Andorra la Vella.
Residus a la deixalleria comunal d’Andorra la Vella. | Alex Lara

El Partit Socialdemòcrata (PS) es mostra satisfet per la decisió del Tribunal Constitucional d’obligar la Batllia a investigar la demanda presentada l’any passat per l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma). Ara estudien si emprendran noves accions sobre l’assumpte.
El PS estava convençut que els drets de l’entitat ecologista s’havien vulnerat i s’alegra que finalment el Constitucional els hagi donat la raó. «Nosaltres sempre hem tractat el cas de la incineradora de la Comella des d’una vessant mediambiental, però estem contents de que el TC hagi fet un pas més en el cas, ni que sigui en relació amb les possibles irregularitats en la construcció del forn de la planta» deia el conseller general socialdemòcrata, Roger Padreny. La querella d’Apapma es basa en la possible malversació de fons en les obres del CTR. 

Padreny afegia que «la part trista de tot plegat és que hagi hagut de ser el Constitucional qui reobri la investigació. En qualsevol cas, des del Partit hem d’estudiar bé quin serà el següent pas que farem; la sentència és molt recent i volem analitzar bé quines accions podríem prendre a partir d’ara.»
El PS defensa que la crema de deixalles de la incineradora afecta els drets fonamentals de la ciutadania «a qui mai se li ha preguntat la seva opinió sobre el model de gestió de residus que vol Andorra. No es va fer quan es va construir la primera incineradora, ni quan es va decidir importar residus de la Cerdanya ni tampoc amb la posada en marxa de la nova planta». 

Padreny insisteix en reduir a la mínima expressió l’activitat de la planta incineradora de la Comella i aposta per evitar la importació de residus al país. El Govern va renovar l’any passat el conveni per fer-se càrrec d’una part dels residus generats a dissets municipis de la Cerdanya. En relació amb això, el conseller general matizava que «nosaltres som partidaris de buscar una millor gestió dels residus i apostem pel reciclatge i la reutilització».
Al Consell de preguntes del passat de juliol, Padreny es va mostrar molt combatiu respecte el funcionament del CTR. «Vaig expressar públicament que és un dels projectes més mal portats de la història política d’Andorra. No compleix cap dels processos bàsics de tota política pública, com la detecció del problema, l’anàlisi d’opcions per posar-hi remei, la presa de decisions o l’execució». 
Basant-se en la seva política mediambiental, els socialdemòcrates alerten d’un nou problema: la construcció de la futura planta cogeneradora, que aprofitarà la calor residual del Centre de Tractament de Residus per produir electricitat.Padreny adverteix que «és un projecte que podria hipotecar el model de gestió de residus d’Andorra a llarg termini». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT