PUBLICITAT

El PS critica l’ús «electoralista» del Govern del fons de reserva de les jubilacions

Pere López discrepa que part del capital d’Andorra Telecom s’usi per a l’ens publicoprivat d’habitatge

Per Enric Revuelta

Pere López, durant una sessió al Consell General.
Pere López, durant una sessió al Consell General. | Maricel Blanch

L’ús del fons de reserva de les jubilacions de la CASS per a la creació del fons publicoprivat d’habitatge ha creat un nou xoc entre el Govern i el PS a l’hora d’afrontar el debat per resoldre l’accessibilitat als pisos. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, critica que ara l’Executiu faci servir els fons, una via que també havia plantejat el seu partit, i acusa DA de no avalar la idea per una qüestió electoralista, a pocs mesos dels comicis comunals del 15-D. «Fins i tot gent molt propera a DA ens va dir que si s’hagués presentat després de les comunals, hauria tirat endavant», diu López, que afirma que la proposta que planteja el Govern és molt similar respecte a la que feien ells. 

Des de l’Executiu defensen que la idea dels socialdemòcrates era més arriscada perquè plantejava que les inversions fossin en un termini més llarg, mentre que la idea actual planteja l’opció d’obrir finestres de liquiditat amb una periodicitat atractiva per a la CASS per tal que en pugui renegociar la seva participació. «D’aquesta manera no es posarà en compromís els diners invertits», diu el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, que afirma que una empresa parapública té una mirada «més a llarg termini mentre que un privat potser vol vendre més ràpid». El líder dels demòcrates al Consell General afirma que en cap cas han actuat per electoralisme i que l’accés a l’habitatge és «una necessitat de país que tothom pateix i és una de les coses que voíem posar sobre la taula. Quin sentit té voler retardar una proposta com aquesta?», replica Enseñat.

López, però, al·lega que la proposta del PS en cap cas es posava en risc el fons perquè preveia un mecanisme compensat pel Govern, que n’hauria de garantir sempre una quota mínima perquè les pensions es puguin pagar i que, per tant, la caixa no quedés buida. «El fons és per guanyar diners i per tenir uns actius que valen més un cop s’han fet treballs de rehabilitació», diu López, que afirma que el Govern va actuar «amb rebequeria» i d’una manera «poc madura».

L’ús de capital d’Andorra Telecom per a la posada en marxa del fons publicoprivat d’habitatge també és un motiu de discrepància enrtre les dues forces. Davant de la proposta de l’Executiu, Pere López, es mostra d’entrada més aviat reaci al fet que la parapública faci aportacions per al fons, que servirien per construir o rehabilitar edificis, i en aquest sentit proposa reduir les tarifes pels serveis d’internet i de telefonia que s’ofereixen als ciutadans, un aspecte que ja ha vingut defensant darrerament. «Tenim més dubtes», diu López, que considera que l’empresa «hauria d’ajustar les tarifes en els serveis més bàsics». De fet, la formació ha presentat una moció per demanar una rebaixa dels preus tant d’Andorra Telecom com de FEDA.

«Estem en un moment molt complicat per les famílies, sobretot perquè l’habitatge ha suposat un increment molt important i una pèrdua de poder adquisitiu que fa dies que defensem i el que ha de fer Andorra Telecom és abaixar els preus dels serveis més bàsics com l’accés a internet i els forfets més essencials», conclou López.
Mentrestant, el conseller general del grup parlamentari liberal, Marc Magallón, aplaudeix la proposta del Govern que permetrà «posar fil a l’agulla amb el tempa de l’habitatge».

En referència al PS, el diu que la proposta plantejada pel principal grup de l’oposició era «lleugerament diferent», tot i que admet la voluntat dels socialdemòcrates per fer progressos en aquest sentit. «El fet que el PS hagués presentat la proposició de llei, tot i haver-la rebutjat ens ha fet anar més ràpid perquè això fos una realitat», reconeix Magallón, que veu amb bons ulls que Andorra Telecom també hi destini part del seu capital. Per la seva banda, el president de terceravia, Josep Pintat, explica que abans de fer una valoració de la proposta cal mirar «el plantejament» i a veure «què es vol fer». En aquest sentit, el grup parlamentari interpel·larà el ministre de Finances, Eric Jover, per tal que en doni més detalls.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT