PUBLICITAT

El TC obliga a investigar el sobrecost del forn incinerador

La Batllia haurà d’admetre a tràmit la demanda interposada per l’entitat ecologista

Per El Periòdic

La planta incineradora
La planta incineradora | TONY LARA

Una primera victòria judicial de l’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient d’Andorra (Apapma) permetrà obrir una investigació al voltant de les suposades irregularitats, denunciades per l’entitat ecologista, en la construcció del Centre de Tractament de Residus (CTR) de la Comella. L’Alt tribunal va notificar ahir la sentència relativa al recurs d’empara promogut per Apapma després que La Batllia arxivés la seva querella, presentada al març de l’any passat.


«Estem satisfets perquè tot i que hem hagut de recórrer al Tribunal Constitucional, aquest ens reconeix que se’ns han estat vulnerant els nostres drets, no només com a entitat, sinó com a ciutadans» aclaria el president de l’entitat, Carlos Iriarte, i afegia que «la sentència deixa molt clar que la Batllia té l’obligació de començar una instrucció, tot i que segons el nostre advocat, pot trigar un mínim de dos mesos degut al canvi de responsable a la institució». 
Si passats els dos mesos, la justícia ordinària no engega la investigació, Apapma es compromet a seguir insistint en la causa. L’activista detallava que el govern els va negar l’accés a l’auditoria feta sobre les obres del forn incinerador «i vam estar dos anys i mig lluitant per poder-la llegir. Quan vam denunciar les irregularitats davant la Batllia van arxivar la demanda al·legant que els delictes haurien prescrit. Quina justícia és aquesta que fa córrer el temps a fi que no es paguin els delictes?». Des d’Apapma s’entén que potser hi ha algunes irregularitats causants de delicte que hagin pogut prescriure, però estan convençuts que d’altres no ho han fet. 
Apapma va ser un dels principals promotors de tancar l’antiga incineradora; Iriarte defensava que l’Associació “va aconseguir tancar-la quan el Govern no volia; perquè estàvem contaminant a uns nivells 1.100 vegades per sobre del límit marcat per la Unió Europea». 


Les accions judicials de l’entitat ecologista van començar arran de l’informe d’una auditoria financera feta pel Govern el 2010 que confirmava que va haver-hi un sobrecost de més de 22 milions d’euros en la construcció del forn incinerador. L’Apapma sempre ha defensat que només volen esclarir les anomalies i que es justifiquin els dos milions d’euros que no consten en cap factura. També consideren que es podrien haver comès diversos delictes com prevaricació, tràfic d’influències i falsedat documental. La planta de la Comella va cremar l’any passat gairebé 50.000 tones de residus, una part de la qual prové de La Cerdanya. Un acord signat entre el Govern i la Generalitat permet importar un màxim de 10.000 tones de residus de Catalunya. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT