Andorra la Vella
Justícia i Interior estudia adoptar un sistema de control a través de l’iris
Rossell anuncia la creació d’un Grup de Prevenció i Manteniment de l’Ordre dins de la Policia amb 16 efectius
El Ministeri de Justícia i Interior estudia implementar un sistema de control dels residents i dels turistes a través del reconeixement de l’iris de les persones. «Aquesta tecnologia ens donaria un plus de seguretat com a país i ens aniria molt bé perquè amb la simple lectura de l’iris podríem verificar la identitat d’una persona i ens estalviaria molts mals de cap», va admetre el ministre competent, Josep Maria Rossell, ahir en el marc de la seva compareixença davant de la Comissió Legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals per explicar les prioritats, els projectes i les iniciatives de la seva cartera per a la legislatura 2019-2023.
Segons va detallar Rossell, el ministeri ja té sobre la taula una proposta de l’empresa britànica IrisGuard, que va venir al setembre a fer una presentació i va oferir la possibilitat de fer una prova pilot abans per veure si el sistema podria funcionar a Andorra. «L’objectiu és crear una base de dades de tots els nacionals i residents, així com dels turistes que ens visiten, per tal de poder identificar molt més ràpidament les persones delinqüents», va especificar el ministre de Justícia i Interior tot subratllant que «evidentment s’haurà d’estudiar què implica a nivell de protecció de dades i no descartem haver de fer alguna modificació legislativa en aquest sentit».
Nou grup policial
En l’àmbit de la seguretat ciutadana, Rossell va anunciar la creació del Grup de Prevenció i Manteniment de l’Ordre dins del Cos de Policia per tal de poder cobrir actes multitudinaris, sigui manifestacions, concerts o esdeveniments esportius, així com per donar suport a les festes majors o durant els períodes amb major freqüència d’incidents. «Una de les funcions seria evitar els aldarulls, com els del passat estiu a Sant Julià o els que sol haver-hi a l’hivern al Pas de la Casa, però no l’única», va insistir el ministre. De fet, el grup respon a una petició de la Policia i la intenció és que consti de fins a 16 efectius, que s’aniran incorporant al llarg de tota la legislatura.
Rossell denuncia «la venda indiscriminada» d’alcohol a les festes majors i defensa que cal «imposar un control»
D’altra banda, Rossell va recordar que una altra de les seves prioritats és adaptar les sancions pels delictes de consum de drogues i d’alcohol a l’actualitat. Tot i així, més enllà de manifestar la voluntat d’incrementar-les, va deixar la seva concreció en mans del Consell General, que està treballant en la modificació de la Llei de seguretat pública en aquest sentit. De tota manera, el ministre va denunciar que «la venda d’alcohol a les festes majors està permesa d’una manera indiscriminada» i va defensar la necessitat «d’imposar un control així com d’impulsar polítiques educatives en el si de les famílies per reduir el consum d’alcohol».
Modificacions legislatives
Sense entrar a concretar un calendari, el titular de Justícia i Interior va anunciar diverses modificacions legislatives per materialitzar al llarg dels propers quatre anys. Pel que fa a la Justícia, va parlar de canviar els requisits per al nomenament dels membres del CSJ –i exigir-los que provinguin de l’àmbit del dret per evitar que es polititzi el poder judicial–, així com de fer una revisió general del Codi de procediment penal.
El Departament d’Immigració estudia implementar el sistema de residències digitals que utilitzen a Estònia. «Estem mirant de programar una visita al país per veure com funciona i després estudiar si es podria implementar al Principat», va especificar Rossell. I sobre Protecció Civil, va explicar que es plantegen crear tant un marc legal com una infraestructura per acollir tots els grups d’emergència. «Ja disposem d’uns terrenys a Santa Coloma per aixecar un Centre Nacional d’Emergències; ara s’està preparant el concurs d’idees i l’any vinent s’haurien de licitar les obres per poder comptar amb l’edifici ja al 2021», va indicar el ministre competent.
Llei del saig
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va manifestar que han escoltat les peticions de la Cambra de Saigs i que treballaran per modificar la llei tal com els han sol·licitat. «Per una banda, s’allargarà el període per notificar els embargaments, tot i que s’ha d’estudiar quants dies calen; i per l’altra, es pensarà en un altre sistema de notificació, que podria ser a través d’un nunci com ens han suggerit els mateixos saigs», va detallar el ministre.
Tot i admetre certes disfuncions en el funcionament dels saigs, Rossell va recordar que existeix «un règim disciplinari» per evitar-ho i va explicar que en els últims tres anys, el temps que porta en vigor la Llei del saig, s’han rebut un total de 28 queixes. «Tres han estat retirades, 18 arxivades, dues han acabat en sancions contra un mateix saig –una amonestació escrita i una multa lleu–, i cinc expedients segueixen en tràmit», va exposar Rossell durant la compareixença.