PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

DA, el PS i L’A apel·len al PSOE a pactar per frenar l’ultradreta

Ros confia que el país veí tindrà «un govern fort i de progrés»

Per Adrià Esteban

El president en funcions del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a la seu del PSOE durant la nit electoral.
El president en funcions del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a la seu del PSOE durant la nit electoral. | Europa Press

El resultat de les eleccions generals espanyoles ha dibuixat un panorama de governabilitat més incert que en els comicis celebrats el passat 28 d’abril. La necessitat d’assolir acords que garanteixin l’estabilitat institucional del país veí és una qüestió que genera preocupació entre els principals partits andorrans, que observen amb preocupació l’auge de l’extrema dreta.

«A vegades en situacions de bloqueig fer eleccions no desbloqueja res. Al final es repeteix la evidència que no hi ha majoria absoluta de cap dels partits. Cada vegada que es parla de la desaparició del bipartidisme serà més freqüent les coalicions de Govern», va reflexionar el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, partidari «d’acords transversals entre blocs» que prioritzin la governabilitat atès que torna a haver-hi una situació de «bibloquisme». A més, Enseñat va reivindicar la necessitat de disposar d’un interlocutor ferm a l’altra banda per avançar en assumptes de caire transfronterer.  «Ens trobem davant de molts temes del dia a dia com pot ser l’aeroport de la Seu d’Urgell que requereixen d’acció política i són més fàcils de fer amb un Govern en plenes facultats que amb un Govern en funcions», va manifestar el dirigent demòcrata.

El primer secretari del PS, Gerard Alís, va felicitar a la formació homòloga al país veí per haver guanyat les eleccions i va destacar que «les forces d’esquerres segueixen sent les més votades». Amb tot, Alís va lamentar que VOX es converteixi en la tercera força espanyola. «Les forces d’esquerres han de lluitar per revertir les forces d’ultradreta», va afirmar el dirigent socialdemòcrata, qui va recordar que la «reiteració electoral» afecta no només al funcionament intern del país sinó també a les relacions internacionals.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa, va mostrar la seva «extrema preocupació» per l’auge de l’extrema dreta i va lamentar «la incapacitat dels partits polítics espanyols per arribar a conclusions que afavoreixin la governabilitat». En aquest sentit, Costa va posar en valor «l’esforç» dels diferents partits que integren la coalició del Govern arran de les eleccions del passat 7 d’abril. «Quan fem aquest exercici de responsabilitat apareixen crítics, però sempre cal mirar quin es el cost de la següent alternativa possible. Aquí a Andorra ens podríem haver quedat amb una situació similar», va argumentar el parlamentari liberal. 
Pel que fa a terceravia, la formació va declinar fer cap tipus de valoració respecte al resultat electoral.

L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, va traslladar la seva felicitació al PSOE per la seva «solidesa» en les diferents cites electorals que han esdevingut durant el present any al país veí. Respecte al increment de VOX, Ros va considerar que els «esdeveniments de violència del darrer mes», en referència a les protestes per la sentència del procés català, han estat «una vitamina pel creixement» de la formació d’ultradreta. D’altra banda, l’ambaixador va expressar el seu «convenciment» perquè Espanya tingui «un govern fort i de progrés» per tal d’evitar una tercera repetició electoral. 

Preocupació pels talls entre França i Espanya

En relació a la jornada de protestes, convocades per Tsunami Democràtic com a resposta a la sentència del procés, que va tenir lloc ahir entre El Pertús (França) i la Jonquera (Espanya), els diferents partits polítics consultats van coincidir en assenyalar la seva preocupació perquè els talls de carretera puguin afectar de retruc a Andorra. «Demanem que no s’intenti impactar amb un país tercer que no té res a veure. El fet de tallar una carretera no soluciona el conflicte i genera un problema pel nostre país», va apuntar Enseñat. Per la seva banda, Alís va reclamar que les protestes «entorpeixin el menys possible», mentre que Costa va sostenir que «la inestabilitat política no ajuda als països del voltant». Finalment, Ros va lamentar «profundament» l’acció de protesta pel perjudici que suposa pel «dret a la mobilitat» i el greuge «econòmic i social» de tallar una frontera. «Espero que aviat es resolgui la situació i no es reprodueixi enlloc», va cloure Ros.

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT