PUBLICITAT

Els sikhs celebren el seu Nadal

Només una família sikh viu al Principat, però és una festa en la que participa tota la comunitat hindú

Per El Periòdic

La comunitat hindú i sikh d'Andorra
La comunitat hindú i sikh d'Andorra | EL PERIÒDIC

Si els catòlics celebren el naixement del seu Messies el 25 de desembre, els sikhs ho fan avui, i enguany la festa serà més grossa que mai. La sala polivalent del Prat del Roure, a Escaldes, acollirà a les 21.30h una celebració oberta al públic per commemorar els 550 anys del naixement del primer gurú, en Guru Nanak Dev Ji, qui va portar la fe sikh al món.


El sikhisme és una religió originària de l’Índia que juntament amb les tres grans religions monoteistes -el judaisme, l’islam i el cristianisme-, creu en un sol Déu i recull la seva fe en unes escriptures sagrades. Dels 23 milions de sikhs que hi ha al món, només 3 viuen a Andorra. «A la meva família som 5 membres, el meu pare, la meva mare i tres germans, però ara mateix els meus germans viuen fora del país» explica en Jaspreet-Singh Sandhu, que afegeix «A Andorra la comunitat hindú i musulmana de l’Índia també celebra aquesta festa. Fa 30 anys que la fem, però aquest any el considerem especial i hem decidit obrir l’acte al públic».
Uns Raagis de Barcelona -una mena de sacerdots sikhs- vindran expressament per oficiar la cerimònia, que començarà amb uns càntics i culminarà amb el tradicional sopar vegetarià gratuït, propi dels sikhs. «Tothom és benvingut, només hauran d’entrar amb el cap cobert i s’hauran de descalçar a l’entrada. Pels més curiosos hem preparat una petita xerrada on explicarem en què consisteix la nostra religió».
Andorra té entre 200 i 300 hindús censats, que fins ara celebraven aquesta festivitat en cases privades o hotels. «Havíem demanat l’espai del Centre Cultural La Llacuna, però finalment ho farem al Prat del Roure, que és més gran. Estem molt contents de fer-ho allà perquè les vegades que ho havíem celebrat en un hotel, no ens deixaven menjar asseguts a terra», explica en Jas, que fa de portaveu de la minúscula comunitat sikh d’Andorra.


Festivitats de l’Índia

La iniciativa d’obrir les portes al públic va néixer de vàries famílies hindús del Principat. Tot el menjar que s’oferirà aquesta nit ha estat recollit i cuinat per voluntaris. L’Associació Indi Resident a Andorra, Indira, també s’ha implicat en l’organització de la festa, que preveu acollir més d’un centenar de persones. «D’altres anys, celebracions com aquesta han acollit entre 70 i 80 persones. Normalment celebrem plegats l’aniversari del nostre gurú i també el Diwali, l’any nou hindú» diu en Jas. 
Segons els fidels del sikhisme, el Guru Nanak Dev Ji va recórrer el món ensenyant a la gent el missatge d’un Déu que habita en totes les seves creacions i constitueix la veritat eterna. Va crear una plataforma espiritual i social única basada en la igualtat, l’amor fraternal, la bondat i la virtut. El sikihsme compta amb una desena de gurús; el darrer és el propi llibre sagrat, considerat com un ens viu i escrit per la resta de gurús. Els sikhs formen una de les 10 religions amb un nombre més alt de fidels acull del món. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT