PUBLICITAT

El camí dels molins fariners

L’oficina de Turisme d’Ordino comença avui una prova per crear una nova ruta de muntanya

Per El Periòdic

Cal Pal
Cal Pal | Maricel Blanch

Eclipsada pels llacs de Tristaina,  la mina de ferro o la capella de la Casa Rossell, s’amaga una ruta per les valls d’Ordino que descriu un llegat històric que sovint passem de llarg: la dels molins fariners d’Andorra. A l’Alta Edat Mitjana, entre els segles XII i XIII, el molí jugava un paper indispensable dintre del sistema econòmic agrari, ja que era el que permetia la transformació dels cereals en farina apta per a l’elaboració del pa, i per alimentar el bestiar.
A la parròquia d’Ordino es conversen, amb més o menys fortuna, fins a 22 molins d’aquella època. «La Cortinada de Cal Pal i la de Cal Soler són les dues úniques moles que estan restaurades i funcionen. Ens agradaria poder treballar amb Patrimoni Cultural per poder sanejar les zones on es troben les restes dels altres molins i posar informació a cada punt del camí», avança Cristina Ariño, la cap de Turisme d’Ordino. 
De fet, avui a les 10 del matí comença una prova pilot en la que una vintena de persones, vinculades a Patrimoni i Turisme d’Andorra, al món cultural i de l’associació Velles Cases Andorranes, faran el camí dels molins fariners amb l’ajuda de la guia de muntanya, Gemma Adellach i l’historiador Tonet Naudí, qui ha participat en tot el procés de recopilació d’informació dels molins. 
«Durant els pròxims mesos estudiarem tota la documentació presentada pel Sr. Naudí i la verificarem amb els arxius històrics del país. En molts casos són testimonis de padris o anotacions que ha recollit amb els anys. La intenció és valorar si el camí dels molins fariners és prou interessant com per crear una ruta turística», assenyala Ariño. Si la iniciativa prospera, Turisme d’Ordino podria tenir a punt la nova ruta a l’estiu.
Els molins andorrans, amb petites variacions, responen tots a un mateix tipus, el molí accionat per força hidràulica, i han mantingut l’estructura dels antics molins medievals. Les muntanyes del Principat compten amb nombrosos rius i rierols que baixen amb ímpetu, i gràcies a la seva força, durant segles es va poder aprofitar l’aigua per fer funcionar molins, serradores i fargues.
Els molins fariners, o moles, permetrien als turistes observar com s’aprofitava l’energia de la natura.
«Des de Santa Bàrbara fins a Cal Pal es pot fer tot un camí on hi hagi plaques o codis QR, o fins i tot alguna visita més qualitativa amb guia, però encara li hem de donar forma» matisa la cap de turisme.
En motiu de l’any europeu del patrimoni cultural, l’any passat ja es va fer una ruta similar a Ordino per donar a conèixer aquest patrimoni, però aleshores no es va plantejar mantenir l’activitat en l’agenda del departament de Turisme d’Ordino. 
Aquest cop, la data escollida per a la primera sortida, 11 de novembre, no podria haver estat més ben triada; coincideix amb la diada de Sant Martí, que segons la història, era un dia que es feia el ‘consell fariner’, quan els pagesos demanaven la sol·licitud de poder utilitzar els molins durant l’estiu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT