PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les primeres nevades no provoquen grans afectacions

S’activen restriccions per a camions de 19 tones cap a França

Per Laura Cugat Ruiz

El camí de carretera de la Vall d’Incles ben enfarinat, ahir.
El camí de carretera de la Vall d’Incles ben enfarinat, ahir. | El Periòdic

Les primeres nevades de la temporada no van provocar grans afectacions, tal com valoren els diferents dispositius d’emergència. Els episodis més rellevants van ser les restriccions a camions amb un pes superior a 19 tones en direcció a França, però no per a vehicles lleugers, i l’obligatorietat de col·locar els equipaments necessaris per a neu, que són les rodes de contacte o les cadenes, en alguns punts com ara el Port d’Envalira. Durant el cap de setmana, sobretot a partir de la tarda, poden haver-hi noves alertes i restriccions per neu. 

Mobilitat va explicar ahir que els avisos més importants de prevenció per neu van començar el dijous, dia en què cap al vespre van ser necessaris els equipaments especials a partir de Canillo cap amunt. Aquesta alerta, anomenada fase 2 o fase groga, també es va reactivar l’endemà, mantenint la precaució durant tot el dia sense sobrepassar el límit de la parròquia en direcció a la capital. Més concretament, a les quatre de la tarda es va activar aquest nivell d’alerta per neu al port d’Envalira, a la CG-2. En el mateix moment, només estava restringida l’entrada al Principat per França per a camions de gran tonatge, concretament a la RN-22 i a la RN22/20, i també a l’N-320 coll de Pimorent, prohibicions que ja es van activar el dijous. Cap a les vuit del vespre, la fase 2 va baixar d’Envalira fins a Incles. Per tant, des d’Incles fins al Pas era necessari comptar amb els equipaments especials. A tall de recordatori, de l’1 de novembre fins a l’1 de maig és obligatori tenir a l’abast aquests dispositius en el vehicle. 

Mobilitat també va informar que ahir a primera hora de la tarda es va registrar una mica de densitat de trànsit a l’avinguda Tarragona i a l’avinguda de Salou en sentit sud, a Andorra la Vella, a causa de la pluja i per ser hora punta a les portes del cap de setmana. 

Previsions pels propers dies

El director de Protecció Civil, Cristian Pons, va afirmar ahir que segons l’informe del Servei Meteorològic emès a primera hora de la tarda, les precipitacions havien de continuar i la cota de neu baixaria, així com les temperatures. Avui, seguint la mateixa tònica d’ahir, el dia s’aixecarà amb el cel destapat però a la tarda aniran arribant els núvols. El pronòstic és que «la cota de neu se situï entre els 1.600 i els 1.800 metres d’alçada i a mesura que avanci el dia, aquesta anirà davallant fins als 1.200 metres», apuntava Pons. De cara a dilluns, el cel estarà tapat però no s’esperen grans precipitacions. 

A causa d’aquestes primeres nevades, Rastre Zero i CityXerpa Andorra van anul·lar la jornada de recollida de brossa o plogging a Sorteny, que es posposa per quan arribi l’època del desgel.

Els tallers mecànics, saturats amb el canvi de rodes

El record de l’any passat de l’arribada abans d’hora de les primeres grans nevades als Pirineus ha tornat previsors els andorrans. Consultats per EL PERIÒDIC, des que va entrar en vigor la normativa l’1 de novembre, la majoria de tallers mecànics que fan canvi de pneumàtics d’hivern treballen a ple rendiment. N’hi ha que fins i tot pengen el cartell de complert només una hora després d’obrir el servei.

Segons la legislació actual és obligatori conduir amb rodes de contacte o portar cadenes en època hivernal, per tal de reduir el nivell de sinistralitat i evitar l’hidroplanatge. Els cotxes que ja hagin fet el canvi, hauran de recordar que si creuen la frontera a l’Estat Espanyol durant un temporal de neu, podran patir la immobilització del vehicle si no porten cadenes, ja que l’ús de rodes d’hivern no és suficient segons la normativa espanyola. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT